Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

KDH chce zrušenie Mečiarových amnestií, Slota tiež

Ján Figeľ počas uctenia si spomienky na tragickú smrť Róberta Remiáša
Ján Figeľ počas uctenia si spomienky na tragickú smrť Róberta Remiáša (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - KDH predloží návrh ústavného zákona o zrušení Mečiarových amnestií z roku 1998. Je to už šiesty pokus zrušiť platnosť rozhodnutia, ktorým Mečiar ako vtedajší zastupujúci prezident omilostil údajných aktérov únosu prezidentovho syna Michala Kováča ml.

Prvýkrát však návrh prichádza v čase, keď Mečiar nesedí v parlamente.

"Ide o dve amnestie, ktoré sa týkali samotného skutku zavlečenia syna bývalého prezidenta do cudziny a skutkov, ktoré súviseli s týmto zavlečením," vyhlásil podpredseda KDH a minister vnútra Daniel Lipšic na brífingu pri pamätnom kríži tragickej smrti Róberta Remiáša, ktorého vražda sa spája práve s kauzou zavlečenia Michala Kováča ml. do cudziny. V piatok uplynie od Remiášovej smrti 15 rokov.

"Aj po takej dlhej dobe je potrebné, aby dostala na nezávislom súde spravodlivosť svoju šancu," poznamenal Lipšic.

Na schválenie ústavného zákona potrebuje aj podporu opozície. Predseda Smeru-SD Robert Fico sa v minulosti postavil proti zrušeniu amnestií s tým, že sú nemorálne, ale nezrušiteľné, čo potvrdil aj Európsky súd pre ľudské práva. Tvrdil, že by mal vrátiť právnický diplom každý, kto má takéto ambície. Lipšic oponuje, že amnestie rušili v mnohých krajinách, kde boli buď diktátorské režimy, alebo boli vydané na základe veľmi podivuhodných okolností. Zároveň pripomína situáciu, v ktorej mal Fico opačný názor.

"V kauze škandálu pod Tatrami sa vtedy vyhrážal pánovi Mečiarovi, že zruší amnestie. Takže k diplomom z práva by som sa na mieste pána Fica vyjadroval veľmi opatrne," dodal Lipšic. Vražda zostáva aj po 15 rokoch vraždou, preto je nevyhnutné došetriť trestné činy, na ktorých mala podiel štátna moc, konštatoval.

Na pamätnom mieste sa dnes zastavil aj bývalý dozorujúci prokurátor Lexových káuz Michal Serbin. "Amnestia sa dáva všeobecne, nie na konkrétny skutok," upozorňoval.

Podozreniam z únosu Kováča ml. čelilo aj vtedajšie vedenie SIS na čele s Mečiarovým spolustraníkom Ivanom Lexom. Parlament o ich zrušení rokuje už niekoľko rokov. Naposledy takýto návrh predložili poslanci a členovia KDS na čele s Vladimírom Palkom v roku 2008.

KDH prichádza s návrhom symbolicky 15rokov po smrti Róberta Remiáša, ktorému v roku 1996 vybuchlo auto na Karloveskej ceste v Bratislave. Mal byť údajnou spojkou bývalého príslušníka SIS Oskara Fegyveresa, ktorý v minulosti uviedol, že za únosom syna exprezidenta do Rakúska stála tajná služba. V prípade smrti Remiáša polícia v roku 2006 zastavila trestné stíhanie.

Predseda SNS Ján Slota zrušenie Mečiarových amnestií podporil. „Ako osoba som v minulosti hlasoval proti zrušeniu amnestií, lebo sme boli koaliční partneri. Nikdy som však nebol presvedčený o tom, že to bolo všetko čisté. Bol som presvedčený, že nejaký vánok tam bol. Ak niekto nemá nijaký problém, nech sa veci prešetria,“ reagoval dnes Slota. Na postoji sa však podľa neho v SNS ešte dohodnú.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu