Hladina Labe presiahla hranicu tretieho povodňového stupňa

Hladina Labe pod sútokom s Orlicou v Hradci Králové dnes o 05: 00 presiahla hranicu tretieho povodňového stupňa. Tretie povodňové stupne, teda ohrozenie, boli ráno na ďalších siedmich miestach v Kráľovskom kraji. Vyplýva to z údajov spoločnosti Povodie Labe. Po 05: 00 hladina Labe v Hradci Králové vystúpila na 354 centimetrov, hranica tretieho stupňa je 350 centimetrov. Pred víkendovým príchodom silných dažďov sa výška hladiny Labe pohybovala okolo pol metra.

KATASTROFA v Česku! Záplavy
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Nad hranicou tretieho povodňového stupňa bola dnes ráno Stenava v Medzimesiach a v Otoviciach pri Broumove na Náchodsku.V nedeľu zhruba do 18.00 h na oboch miestach platil extrémny povodňový stupeň. Na Broumovsku je povodňová situácia v Kráľovskom kraji najhoršia. Stenava na Broumovsku zaplavila časti obcí a miest, napríklad časti Broumova. Ohrozenie dnes ráno ďalej platilo na Metují v Krčíne na Náchodsku, na Tichej Orlici v Čermnej nad Orlicou a na Orlici v Týništi nad Orlicou.

Na Labi je tretí povodňový stupeň pod priehradou Les Kráľovstvo a v Stanoviciach. Daný je odpúšťaním priehrady, keď vodohospodári udržiavajú odtok na neškodných 100 metroch kubických vody za sekundu. Pred povodňami z priehrady odtekali tri metre kubické za sekundu.

Druhý stupeň dnes ráno bol na Labi pod priehradou Labská v krkonošskom Špindlerovom Mlyne a vo Vetrišti na Trutnovsku, ďalej na Úpe v Zlíči na Náchodsku, Metuji v Maršove nad Metují a v Hronove a Náchodsku. Prvý stupeň bol dnes ráno na Labi v Špindlerovom Mlyne, Úpe v Trutnove, Dedíne v Cháboroch na Rychnovsku a na Divokej Orlici v Kostolci nad Orlicou na Rychnovsku.