Utorok24. september 2024, meniny má Ľubor, Ľuboš, zajtra Vladislav

Zlepší vstup Rómov do armády ich situáciu?

J. Sabol: ,,Rómovia sa vedia podriadiť disciplíne, problém je skôr v tom, že nemajú potrebné vzdelanie.“ Zobraziť galériu (2)
J. Sabol: ,,Rómovia sa vedia podriadiť disciplíne, problém je skôr v tom, že nemajú potrebné vzdelanie.“

LEVICE - Vytrhnúť Rómov z chudoby by mohol aj ich vstup do armády. Mnohí z nich však nie sú vyučení, pričom podmienkou vstupu do profesionálnej armády je minimálne výučný list. V Leviciach sa o tom včera diskutovalo na podujatí Šanca pre Rómov.

„Mnoho nezamestnaných Rómov by vstupom do armády získalo dobré zamestnanie a sociálne výhody. Sám som bol dlhé roky profesionálnym vojakom,“ hovorí poradca predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja pre riešenie rómskych otázok Emil Solčanský. Podľa neho je vojsko prostredím, kde sa neprejavujú stopy diskriminácie zo strany Nerómov. „Vojak musí ukázať, čo vie, bez ohľadu na farbu pleti,“ dodal.

Profesionálne vojačky - slobodníčka Silvia Veškrnová (33) a desiatnička Adriana Havelková (29), ktoré slúžia v mechanizovanom prápore v Leviciach, sú s rómskymi kolegami spokojné. „Sú medzi nami a pracuje sa s nimi fajn,“ smejú sa šarmantné vojačky. Slobodník Jozef Sabol (28) z Krompách je tiež Róm a život v armáde si pochvaľuje. „S disciplínou som nikdy nemal problémy. Problém vidím skôr v tom, že Rómom chýbajú výučné listy. Napríklad v našej rómskej komunite majú z tisícky Rómov výučný list asi len štyria. Pri vstupe do profesionálnej armády je to však podmienka,“ dodáva J. Sabol.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu