Pondelok30. september 2024, meniny má Jarolím, zajtra Arnold

V Peru evakuovali prvých Slovákov, ostatní čakajú

Pri evakuácii pomáhali aj vojaci Zobraziť galériu (4)
Pri evakuácii pomáhali aj vojaci

MACHU PICCHU - Z oblasti Machu Picchu v Peru evakuovali po nedeľňajších zosuvoch pôdy 14 slovenských turistov a český pár. Ďalších 23 Slovákov tam ešte zostalo, ubytovaní sú v hoteli.

Dnes o tom informoval Ľuboš Fellner z cestovnej kancelárie Bubo Travel Agency, s ktorou turisti do Peru vycestovali. V obľúbenej turistickej lokalite zostalo uväznených zhruba 2000 návštevníkov z celého sveta, z ťažko prístupnej oblasti ich prevážajú vrtuľníkmi.

Zosuvy pôdy po výdatných dažďoch v nedeľu zasypali železničnú trať, ktorá je jedinou spojnicou s odľahlou oblasťou na hrebeni Ánd. Vrtuľníky môžu za hodinu prepraviť 120 ľudí, v utorok a stredu previezli celkovo 1070 ľudí. Podľa peruánskych úradov bude evakuácia pokračovať zrejme celý týždeň, situáciu totiž komplikuje daždivé počasie a hmly. V najbližších dňoch by malo podľa predpovedí naďalej pršať.

"Prvých 16 ľudí z nášho zájazdu odletelo z Aqua Calientes do Ollantaytambo vzdialeného 40 kilometrov od historického mesta Pisac, odkiaľ boli prevezení do hotela v Cuzco," povedal Fellner. Poznamenal, že medzi evakuovanými bolo deväť mužov a sedem žien vrátane dvoch českých občanov. "Všetci sú v poriadku, nemajú žiadne zdravotné problémy," poznamenal.

Ostatných 23 Slovákov by mohlo byť z postihnutej oblasti prevezených počas dnešného dňa, podmienkou je dobrá viditeľnosť. Práve hmly totiž skomplikovali odlet prvej skupiny Slovákov a Čechov, vrtuľníky totiž mohli vzlietnuť až po približne siedmich hodinách. Niektorí turisti čakali na odlet vo vláčiku, kde im podávali teplý čaj a kávu, uviedol na internetovej stránke bubo.sk Fellner.

Zvyšní Slováci sú aj naďalej ubytovaní v hoteli na kopci, ktorému údajne nehrozí zatopenie. "Všetci sú v poriadku, v teple a suchu, rozdávame im vitamíny," priblížil situáciu Fellner. Hoci sú Slováci už niekoľko dní uväznení v údolí, nestrácajú podľa neho optimizmus. "Chodia do miestnej reštaurácie či krčmy, zásoby ovocia si v prípade možnosti dopĺňajú na trhu," dodal. Ceny za jedlo, vodu či ubytovanie sa údajne zvýšili.

Zosuvy pôdy si vyžiadali život jedného argentínskeho turistu a jeho sprievodcu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu