Piatok18. október 2024, meniny má Lukáš, zajtra Kristián

Záchranári našli už osem tiel

Areál Bane Handlová Zobraziť galériu (5)
Areál Bane Handlová (Zdroj: SITA)

HANDLOVÁ - Slovensko zrejme postihlo jedno z najväčších nešťastí v jeho novodobej histórii. Po výbuchu v hnedouhoľnej bani v Handlovej v pondelok dopoludnia pravdepodobne zomrelo 20 ľudí. Záchranári ešte v pondelok našli šesť obetí, ďalšie dve telá podľa nepotvrdených informácií viacerých médií objavili v noci na dnes. Pre tragédiu dnes zasadne vláda, ktorá by mala rozhodnúť o vyhlásení štátneho smútku.

K explózii došlo približne v hĺbke 330 metrov v čase, keď sa baníci a záchranári snažili uhasiť požiar v časti bane, kde sa nedávno prestalo ťažiť. Prvé telá objavili záchranári v noci z pondelka na utorok po niekoľkohodinovom pátraní. Nachádzali sa asi 65 metrov od predpokladaného epicentra výbuchu. Na mieste boli podmienky, ktoré neumožňovali prežitie, uviedol minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek.

Pod zemou bola príliš vysoká teplota, nízka koncentrácia kyslíka a veľké množstvo oxidu uhoľnatého. "Podľa obhliadky tohto miesta tieto podmienky neumožnili prežitie asi ani jednému účastníkovi a s vysokou pravdepodobnosťou možno povedať, že smrť všetkých nastala v čase výbuchu," povedal Jahnátek.

Príčiny explózie a úroveň dodržania bezpečnostných pravidiel má odhaliť vyšetrovanie. Dôvody, prečo k výbuchu došlo, už skúma Obvodný banský úrad v Prievidzi aj polícia. Vedenie Hornonitrianskych baní Prievidza (HBP), pod ktoré baňa v Handlovej patrí, predpokladá, že príčinou nešťastia bola explózia splodín, ktoré vznikajú pri takzvanom nedokonalom horení, napríklad vodík a oxid uhoľnatý.

Okrem šiestich obetí nájdených ešte v pondelok objavili podľa televízie TA3 záchranári v noci ďalšie dve telá. Televízia však upozornila, že sa jej ešte tieto informácie nepodarilo potvrdiť z oficiálnych zdrojov. Výbuch zasiahol ďalších deviatich ľudí, tí však utrpeli len ľahšie zranenia.

Rodinám pozostalých pomáhal špecializovaný tím, ktorý sa okrem psychickej podpory snažil napríklad urýchliť postup pri vybavovaní nevyhnutných úradných povinností.

Tragické nešťastia postihli HBP aj v minulosti. V polovici júna zomrel na následky zranení baník v Novákoch. Rovnako v nováckej bani prišli o život štyria ľudia v novembri 2006. Premiér Robert Fico, ktorý bol na mieste tragédie, zvolal mimoriadne rokovanie vlády. Kabinet by mal rozhodnúť o vyhlásení štátneho smútku.

Ten bol v krajine naposledy vyhlásený koncom februára po zrážke autobusu s vlakom neďaleko Polomky, ktorú neprežilo 12 ľudí. Počas štátneho smútku sú vlajky spustené na pol žrde. Viaceré médiá tvrdili, že handlovská baňa patrila k najnebezpečnejším na Slovensku.

"Boli sme si vedomí, že je to najnebezpečnejšia baňa, nielen tu pri Nitre, ale na celom Slovensku. Ale boli tam stanovené aj najprísnejšie predpisy, ktoré sa musia dodržiavať," citovalo dnešné vydanie Hospodárskych novín bývalého šéfa bane Antona Ondrejkoviča.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu