V dňoch 22. - 25.1.2009 sa v Incheba Expo Bratislava uskutoční 15. medzinárodný veľtrh cestovného ruchu ITF Slovakiatour spolu so 16. medzinárodným veľtrhom gastronómie Danubius Gastro.
Okrem týchto dvoch najväčších veľtrhov v rovnakom termíne prebiehajú súbežné podujatia: 16. medzinárodná špecializovaná výstava POĽOVNÍCTVO A ODDYCH, 9. výstava strojov a technológií pre obchody EXPOSHOP a 8. výstava obalových materiálov a baliacej techniky GASTROPACK. Novinkou je 1. ročník špecializovanej výstavy WELLNESS A FITNESS.
Veľtrh Danubius Gastro každoročne predstavuje gastro priemysel, ktorý poskytuje komplexný prehľad sortimentu popredných značiek z oblasti potravinárstva, gastronómie a nápojového priemyslu. Ako jeden z najrýchlejšie rastúcich veľtrhov dosiahol už dominantné postavenie nielen na Slovensku, ale aj v celom stredoeurópskom regióne.
Zo zahraničia sa tento rok predstavuje vyše 30 % priamych vystavovateľov a spolu s nepriamo zastúpenými zahraničnými firmami je to viac ako 50% vystavovateľov veľtrhu, čo dokazuje medzinárodný charakter podujatia. Potvrdzuje to aj záujem odborných zahraničných návštevníkov. Veľtrh Danubius Gastro je zaradený do kalendára výstav a veľtrhov pre rok 2009 garantovaných Ministerstvom pôdohospodárstva, čo sa odráža na širšom zastúpení slovenských výrobcov potravín a nápojov. V rámci Národného programu podpory domácich poľnohospodárskych výrobkov a potravín sa bude prezentovať expozícia Značky kvality Slovakia.
Veľtrh gastronómie je každoročne miestom, kde sa stretáva príjemná chuť a vábivá aróma. Aj tento rok je pre návštevníkov prichystaný atraktívny sprievodný program, ktorý ponúka množstvo zaujímavých seminárov, súťaží, prezentačných a predajných prehliadok nových trendov v gastronómii. Spoločným menovateľom budú kvalitné gurmánske špeciality a gastro zážitky. Jednou z najatraktívnejších sprievodných akcií je 10. ročník Národnej prehliadky kuchárskeho a cukrárskeho umenia “Poézia v gastronómii”, kde sa predstavia súťažné exponáty hotelov, reštaurácií, cukrární, odborných škôl a učilíšť z celého Slovenska. Pekárska súťaž o historický „Najlepší bratislavský rožok“ bude doplnená súťažami o „Najlepší pletený výrobok z kysnutého cesta“ a „Najkrajšie umelecké dielo z karamelu“.
Sprievodný program:
Štvrtok, 22.1.2009
Medzinárodná súťaž „O najlepší Bratislavský rožok“, „O najkrajší pletený výrobok z kysnutého cesta“ a „Najkrajšie umelecké dielo z karamelu“ (9.00 - 18.00 hod.)
CARVING CUP SLOVAKIA 2009 – ozdobné vyrezávanie z ovocia a zeleniny (10.00 - 15.30 hod.)
Ukážky prípravy jedál spojené s ochutnávkami (13.00 - 17.00 hod.)
Somelierska súťaž: CORNER SOMMELIER COMPETITION ITALY TROPHY 2009 (14.00 -17.00 hod.)
Piatok, 23.1.2009
Medzinárodná súťaž „O najlepší Bratislavský rožok“, „O najkrajší pletený výrobok z kysnutého cesta“ a „Najkrajšie umelecké dielo z karamelu“ (9.00 - 13.00 hod.)
Ukážky prípravy jedál spojené s ochutnávkami (10.00 - 17.00 hod.)
10. Medzinárodná výstava jedál a cukrárskych výrobkov „Poézia v gastronómii“ (10.00 - 17.00 hod.)
Prezentácia slovenského národného tímu kuchárov a cukrárov (10.00 - 17.00 hod.)
Súťaž v odbore kuchár, kategória junior (10.00 - 16.00 hod.)
CARVING CUP SLOVAKIA 2009 – ozdobné vyrezávanie z ovocia a zeleniny (10.00 - 15.30 hod.)
Seminár: Mazivá pre potravinársky priemysel (14.00 – 17.00 hod.)
Prednáška: Dá sa rozoznať kvalitné víno podľa etikety? Prednáška spojená s ochutnávkou (14.30 - 15.30 hod.)
7. ročník ST. NICOLAUS CUP 2009 Barmanská súťaž seniorov a juniorov v kategórii Long drink (10.00 - 16.00 hod.)
Prezentácia slovenského národného tímu kuchárov a cukrárov (10.00 - 17.00 hod.)
Sobota, 24.1.2009
Medzinárodná súťaž „O najlepší Bratislavský rožok“, „O najkrajší pletený výrobok z kysnutého cesta“ a „Najkrajšie umelecké dielo z karamelu“ (09.00 - 13.00 hod.)
Ukážky prípravy jedál spojené s ochutnávkami (10.00 - 17.00 hod.)
10. Medzinárodná výstava jedál a cukrárskych výrobkov „Poézia v gastronómii“ (10.00 - 17.00 hod.)
Prezentácia slovenského národného tímu kuchárov a cukrárov (10.00 - 17.00 hod.)
CARVING CUP SLOVAKIA 2009 – ozdobné vyrezávanie z ovocia a zeleniny (10.00 - 15.30 hod.)
Súťaž v odbore kuchár, kategória senior (10.00 - 16.00 hod.)
Danubius Gastro Carving Cup súťaž vo vyrezávaní z ovocia a zeleniny (10.00 - 16.00 hod.)
1. ročník ST. NICOLAUS FREE STYLE Flerová súťaž profesionálnych barmanov (11.00 - 14.00 hod.)
Nedeľa, 25.1.2009
Ukážky prípravy jedál spojené s ochutnávkami (10.00 - 17.00 hod.)
10. Medzinárodná výstava jedál a cukrárskych výrobkov „Poézia v gastronómii“ (10.00 - 17.00 hod.)
Odovzdávanie ocenení súťažiacim (15.00 hod.)
Prezentácia slovenského národného tímu kuchárov a cukrárov (10.00 - 17.00 hod.)
CARVING CUP SLOVAKIA 2009 – ozdobné vyrezávanie z ovocia a zeleniny (10.00 - 15.30 hod.)