Nedeľa6. október 2024, meniny má Natália, zajtra Eliška, Elisa

Andrea Belányiová: STV – moje najväčšie rozhodnutie

Andrea Belányiová Zobraziť galériu (5)
Andrea Belányiová

Nová ponuka, nová výzva. Moderátorka TA 3 zodvihla hodenú rukavicu a čoskoro odíde do Správ STV. Čas však preverí, ako obstojí.

Koncom októbra „zabuchnete“ za sebou v televízii TA 3 dvere a vstúpite do sveta Slovenskej televízie. Ste pripravená na to, že vás možno neprivítajú všetci milo?

Som pripravená a myslím si, že to bude svojím spôsobom škola života. V TA 3 som niečo také nepoznala, pretože tam sme jedna milá rodinka. Po ťažkom rozhodovaní som nakoniec ponuku prijala. K moderovaniu Správ STV som sa však nedostala prostredníctvom intríg a zákulisných bojov. Dúfam, že si to uvedomujú aj moji nastávajúci kolegovia. Je mi ľúto, že odchádzajú z hlavného večerného spravodajstva, lebo vždy je to nepríjemné, ale to isté sa môže prihodiť aj mne.

Počuli sme, že si vás vybral sám generálny riaditeľ Richard Rybníček...

Hovorila som so šéfredaktorom spravodajstva Ivanom Jandom a aj s pánom Rybníčkom, ktorého som spoznala už v televízii Global, kde robil riaditeľa. Postupne sa televízia pretransformovala na televíziu JOJ a paradoxom je, že vtedy ma do spravodajstva nevybral. Ponúkol mi moderovanie športových správ, čo som odmietla, pretože mi bolo trápne hovoriť o niečom, čomu nerozumiem. Vzápätí som dostala ponuku z televízie TA 3.

Tým, že prechádzate do televízie iného typu, možno viac sledovanej, sa tak trochu zahrávate s ohňom. Peoplemetre nebudú milosrdné ani k vám...

Dúfam, že po všetkých očakávaniach nebudú nasledovať trpké sklamania. Úspešnosť spravodajstva nespočíva iba na pleciach moderátora, ale aj na ich obsahu a forme. Je predčasné hovoriť, čo bude, no keď si ma vybrali, asi vedia prečo.

Pomohol vám niekto pri rozhodovaní, či prijať ponuku z STV?

Rozprávala som sa o tom s rodičmi. Zvažovali sme všetky za aj proti, ale rozhodnutie aj tak bolo vždy len na mne, pretože ja budem znášať jeho dôsledky.

Ste človek, ktorý riskuje?

Ani nie, zvažovanie ponuky na novú prácu bolo zatiaľ mojím najväčším rozhodovaním. Akosi som nikdy nič nemusela riešiť. Všetko prichádzalo a odchádzalo automaticky a v pravý čas.

Čo na vás najviac zapôsobilo v Slovenskej televízii, keď ste sa boli vedeniu predstaviť?

Prekvapilo ma kvantum ľudí, ktorí pracujú pri vysielaní spravodajstva. Bolo to asi tým, že v štúdiu TA 3 sú automaticky riadené kamery a chlapcov z réžie, ak za nimi nezájdem, tak ani nevidím.

Prvé skúsenosti s obrazovkou ste získali v televízii TV NAŠA v Košiciach, keď ste sa v prvom ročníku na vysokej škole prihlásili na konkurz. Ale externe ste už pracovali aj pre STV. Kedy to bolo?

Popri práci v TV NAŠA, čo bola lokálna televízia, som dva roky robila pre Slovenskú televíziu hudobnú reláciu Klipmánia, ktorú predo mnou moderovala Lenka Hriadeľová. Reláciu pripravovala súkromná firma na kľúč a do Bratislavy som cestovala iba raz za dva mesiace.

Okrem hudobnej relácie ste mali do činenia aj s motorizmom.

Motoristický magazín som robila niekoľko rokov s Ľubošom Sarnovským. Pripravovali sme a zháňali všetko od piky. Bolo to dosť náročné na čas. Chvíľu som v TV NAŠA zastávala aj pozíciu reportérky a robila som tiež štvorhodinové živé vysielania. Vhupla som do sveta médií, kde pracujem už osem rokov, ale v začiatkoch by mi nebolo napadlo, že sa dostanem až do Bratislavy.

Prečo je pre vás spravodajstvo také dôležité?

Niektorým ľuďom sa moderovanie spravodajstva môže zdať únavné a čítanie správ žiadnou pridanou hodnotou. Na druhej strane však treba vedieť predať prácu kolegov, ktorí ich pripravujú. Pre každého má niečo iné zmysel a inú hodnotu. Kolegovia v TA 3 sa mi smejú, že sa budem v STV nudiť a počas dvadsiatich minút Správ sa stihnem tak akurát rozčítať.

Vyštudovali ste Financovanie, bankovníctvo a investovanie na Ekonomickej fakulte v Košiciach. Nie je na škodu zanedbávať takúto atraktívnu profesiu?

Snažím sa sledovať, čo sa deje v tejto oblasti a vzdelávať sa. Ale viete, médiá sú médiá... Bolo by ťažké dnes niečo dobiehať a moji spolužiaci už majú náskok v skúsenostiach.

Pre vás je obrazovka lákavejšia ako svet veľkých peňazí?

Neviem, kde sa zarábajú veľké peniaze. (smiech) Viete, aké majú platy bankoví úradníci za prepážkami? Jednoducho to takto vyšlo a som na obrazovke rada.

Aký máte vzťah k peniazom?

Samozrejme, že pozitívny, ako väčšina ľudí. Potrebujem ich a míňam primerane. Ideálna situácia nastáva, keď človek nemusí rozmýšľať, či ich potrebuje viacej.

Využívate vedomosti získané na škole, napríklad vhodným investovaním svojich peňazí, aby vám prinášali zisk?

Áno, viem si vyrátať, akú mám zaplatiť daň ... (smiech) Peniaze využívam rozumne, nemám s tým problémy.

Bratislava sa stala vaším prechodným domovom. Neuvažovali ste o tom, že sa presťahujete natrvalo?

Nevylučujem túto možnosť. V podstate už v Bratislave bývam, len zatiaľ som sa častejšie vracala do Košíc. Teraz sa zrejme budú časové intervaly trochu predlžovať.

Partnerské vzťahy na diaľku nefungujú vždy stopercentne. Ako vyriešite problém odlúčenia od partnera?

Je pravda, že kilometre nerobia partnerskému vzťahu dobre a, bohužiaľ, to sa odrazilo aj na tom mojom. Ale viac to rozvíjať nebudem.

Máte sestru Denisu (26), ktorá je vraj vaším dvorným radcom. Aký je váš sesterský vzťah?

Vždy bol dobrý. Veľa sme športovali, takže na hlúposti nebol nikdy čas. Prežili sme bezproblémové detstvo v Košiciach i na dedine u starých rodičov. Opekali sme, zbierali ovocie či kočíkovali sliepky, ktoré z toho vôbec neboli nadšené. (smiech)

Medzi vaše koníčky vraj patrí varenie. Varíte aj vtedy, keď jediným konzumentom ste vy sama?

Rada varím, aj sama pre seba, ale až taký koníček to zasa nie je. (smiech) Uvarím si všetko, čo mám rada. Ale také bryndzové halušky sa oplatí dať si radšej v reštaurácii.

Na obrazovke pôsobíte dosť seriózne. Ste však mladá, šarmantná, optimistická žena. Čo očakávate od života?

Momentálne som zvedavá na novú prácu, pretože to bude pre mňa dosť veľká zmena. A čo sa týka dlhodobých túžob, verím, že aj ja raz budem mať takú šťastnú rodinu, akú pre nás so sestrou vytvorili naši rodičia.

Ak by ste sa mali charakterizovať, čo by ste o sebe povedali?

Som veselá, optimisticky naladená žena s realistickým základom. Snažím sa byť dobrým človekom. Nerobím ľuďom to, čo nechcem, aby oni robili mne.

Dostali ste novú ponuku, novú výzvu. Viete si však predstaviť, čo by ste robili, keby sa karta otočila a nemohli by ste byť na obrazovke?

Nevylučujem ani inú prácu, ako byť len na obrazovke. Budú prichádzať nové tváre a výmena sa mi zdá logická. Veľa možností sa naskytá aj v zákulisí televízie, takže uvidíme, čo čas prinesie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu