Nedeľa27. október 2024, meniny má Sabína, zajtra Dobromila

MIMORIADNY ONLINE Putin verí, že Západ počul jeho varovanie o zapojení sa do vojny s Ruskom

Ruský prezident Vladimir Putin sa zúčastnil zasadnutia Medzinárodného ekonomického fóra v Petrohrade. Zobraziť galériu (2)
Ruský prezident Vladimir Putin sa zúčastnil zasadnutia Medzinárodného ekonomického fóra v Petrohrade. (Zdroj: SITA/Anton Vaganov/Pool Photo via AP)

MOSKVA - Ruské jednotky protivzdušnej obrany zničili v noci najmenej 30 ukrajinských dronov. Uviedlo to podľa agentúry Reuters na sociálnej sieti Telegram ruské ministerstvo obrany. Drony boli zničené nad ruskými oblasťami Voronežská, Brjanská, Orjolská, Lipecká a Belgorodská. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

archívne video

Bojové práce prebiehajú, vyhrávame: Sláva Ukrajine! (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

18:21 Rusko prepravuje severokórejských vojakov na frontovú líniu v civilných nákladných vozidlách, tvrdí vojenská rozviedka. Rusko posiela severokórejských vojakov na frontovú líniu nákladnými autami s civilnými poznávacími značkami, informovala agentúra HUR s odvolaním sa na rádiové odpočúvanie.

16:30 Rusko uvažuje o „rôznych reakciách“, ak Západ pomôže Ukrajine údermi dlhého dosahu, tvrdí Putin.

15:50 Zelenskyj je podľa Jermaka otvorený začleneniu návrhov Číny a Brazílie do mierového vzorca. Ukrajina dokončí svoju formulu do novembra a dovtedy bude otvorená začleneniu ďalších iniciatív, povedal Andrij Jermak pre Corriere della Sera.

14:43 Ukrajinské sily naďalej držia všetky dominantné výšiny pri Levadne v Záporožskej oblasti, uviedol hovorca armády. Hovorca Južných obranných síl Vladyslav Vološin to uviedol v reakcii na nedávnu správu ukrajinskej monitorovacej služby DeepState, ktorá tvrdila, že ruské sily obsadili osadu.

13:50 Na Ukrajine sa budú konať voľby „hneď po vojne“, povedal šéf Zelenského štábu. "(Prezident Volodymyr) Zelenskyj hovorí veľmi jasne; chce, aby všetci vojaci a utečenci v zahraničí mohli voliť," povedal Andriy Yermak pre Corriere della Sera.

13:11 Ruskí vojaci podozriví z vraždy 2 osôb a zranenia 1 civilistu v bojovom Selydove. Ruskí vojaci v meste Selydove v Doneckej oblasti pravdepodobne spustili paľbu proti civilistom, pričom dvoch zabili a jedného zranili, uviedla ukrajinská prokuratúra.

12:26 Ukrajinský FM navštívi Juhoafrickú republiku, aby uzavrel svoje turné na Blízkom východe v Afrike. Ukrajinský minister zahraničných vecí Andrii Sybiha pricestoval do Juhoafrickej republiky 27. októbra na dvojdňovú návštevu, kde sa stretol so svojím juhoafrickým náprotivkom Ronaldom Lamolom a ďalšími najvyššími predstaviteľmi.

11:50 Ruský prezident Vladimir Putin v nedeľu vyhlásil, že verí, že Západ si vypočul jeho varovanie pred nebezpečenstvom priameho zapojenia sa do vojny v prípade, že by NATO umožnilo Ukrajine používať zbrane dlhého dosahu na ciele v Rusku. Informuje správa agentúry AFP. 

11:30 Nemecko a Francúzsko sú skeptické voči obchádzaniu maďarského veta na pomoc EÚ Ukrajine, uvádza agentúra Bloomberg.

10:35 Rusko v noci na nedeľu podniklo dronový útok na Kyjev, oznámil šéf kyjevskej správy Serhij Popko. Dodal, že Rusko útočilo na ukrajinské hlavné mesto v niekoľkých vlnách už druhú noc po sebe. Protivzdušná obrana drony zneškodnila. Informuje správa agentúry Reuters. "Zdá sa, že teraz každú noc bez dlhších prestávok ruské ozbrojené sily útočia na pokojné mesto Kyjev," uviedol Popko na sieti Telegram a dodal, že "nepriateľ podnikol minulú noc ďalší útok na hlavné mesto". 

9:50 Ruské jednotky protivzdušnej obrany zničili v noci na dnes najmenej 51 ukrajinských dronov. Na platforme Telegram to uviedlo ruské ministerstvo obrany. Ukrajina informovala o zničení 41 z 80 ruských dronov nad desiatkou svojich oblastí. Ukrajinské letectvo tiež uviedlo, že stratilo stopu 32 dronov. Čo sa s nimi stalo, nie je jasné.

8:35 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 27. októbru, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

7:35 Ukrajina a India rokujú o posilnení spolupráce v obrannom priemysle. Ukrajinský minister pre strategický priemysel Herman Smetanin sa 26. októbra stretol s indickým veľvyslancom na Ukrajine Ravim Shankarom, aby prediskutovali posilnenie spolupráce v obrannom priemysle medzi Kyjevom a Naí Dillí, oznámilo ministerstvo strategického priemyslu.

6:45 Zelenskyj schválil opatrenie, ktoré umožňuje cudzincom stať sa dôstojníkmi ukrajinských ozbrojených síl. Teraz sa môžu cudzinci oficiálne pripojiť nielen ako bežní vojaci, ale aj ako dôstojníci.

6:00 Pri nehode vrtuľníka v ruskej Kirovskej oblasti v sobotu zahynuli štyria ľudia, uviedlo ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie. Informuje správa agentúry DPA. Vrtuľník Mi-2 sovietskej výroby sa zrútil do lesa pri obci Belejenki, približne 700 kilometrov severovýchodne od Moskvy. Príčinu nešťastia úrady nezverejnili, vo veci sa vedie vyšetrovanie. Na palube sa okrem pilota nachádzal aj lekár a dvaja záchranári. Gubernátor Kirovskej oblasti Alexander Sokolov potvrdil, že vo vrtuľníku neboli v čase nehody žiadni pacienti.

Odrazili 36 ruských útokov

Ruské ministerstvo obrany uvádza iba to, koľko dronov jednotky zničili, nie koľko ich Ukrajina vypustila. Ruskí predstavitelia tiež len zriedka zverejňujú plný rozsah škôd spôsobených útokmi, najmä pokiaľ ide o vojenskú alebo energetickú infraštruktúru. Agentúra Reuters nemohla správy nezávisle overiť. Ukrajina sa k tomu bezprostredne nevyjadrila.

Kyjev často uvádza, že jeho útoky vo vnútri Ruska sú zamerané na infraštruktúru dôležitú pre ruské vojnové úsilie a sú odpoveďou na pokračujúce údery Moskvy na ukrajinskom území. Podľa ruských a ukrajinských blogerov ruské sily postúpili do viacerých východoukrajinských miest a priblížili sa k dobytiu strategického mesta Pokrovsk.Ukrajinské ozbrojené sily v sobotňajšej večernej správe uviedli, že predchádzajúci deň odrazili 36 ruských útokov pozdĺž pokrovského frontu, vrátane oblasti okolo mesta Selydove. Boje však ešte neboli pri konci.

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrjainaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu