Piatok25. október 2024, meniny má Aurel, zajtra Demeter

Nová teória o vzniku kolesa šokovala ľudí: Naozaj pochádza z územia Slovenska? Pozrite, čo zistili vedci

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA – Na koleso sa v súčasnosti nepozeráme s veľkým obdivom, no jeho vynález nepochybne spôsobil revolúciu v mnohých oblastiach života. Napriek tomu je jeho pôvod stále zahalený rúškom tajomstva. Jedna z teórií hovorí, že bolo vynájdené na území dnešného Slovenska.

Prvé archeologické dôkazy o bicykloch a vozidlách s kolesami pochádzajú z doby medenej. Dodnes však nie je presne známe, odkiaľ sa koleso vzalo. Ako informuje český portál čt24, existujú tri hlavné teórie o jeho pôvode, pričom najčastejšie je koleso spájané s Mezopotámiou. Druhou teóriou je, že vzniklo na území dnešného Turecka – konkrétne na pobreží Čierneho mora, kde vznikali grécke osady. Tretia teória je minimálne pre Slovákov najzaujímavejšia. Americký historik Richard Bulliet totiž tvrdí, že koleso pochádza z územia dnešného Slovenska, konkrétne z Karpát.

Nová teória o vzniku
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Bulliet so svojou hypotézou prišiel v roku 2016. Podľa jeho slov vznik bicykla súvisí meďou. Tá však bola v dôsledku rastu populácie čoraz menej dostupná, a tak ju baníci museli hľadať čoraz hlbšie v zemi. V časopise Royal Society Open Science spolu so svojimi kolegami Bulliet vydal štúdiu, ktorá opisuje, ako mohol vyzerať vznik kolesa na území dnešného Slovenska. Ich kľúčovým argumentom sú najmä modely hlinených vozidiel, ktoré boli objavené v karpatskej horskej oblasti východnej Európy.

„Tento výskum sa nedá pokladať za absolútny dôkaz toho, že koleso vzniklo práve na území Slovenska,“ upozorňuje český portál. V súčasnosti totiž stále existuje mnoho argumentov, ktoré zastávajú teóriu o tom, že koleso vzniklo v Mezopotámii alebo na pobreží Čierneho mora. Dôvodom je, že kultúry, ktoré v tom čase žili v týchto oblastiach, boli považované za všeobecne vyššie technologicky rozvinuté.

Viac o téme: KolesoVýskumKarpaty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu