Štvrtok24. október 2024, meniny má Kvetoslava, zajtra Aurel

TOTO nie je vtip! Podľa amerických vedcov mohlo byť na Slovensku vynájdené koleso

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Predstavme si svet pred 6-tisíc rokmi. Ľudia v Karpatoch sa snažili presúvať náklady z baní, kde ťažili meď. Niektorí historici, vrátane profesora Richarda Bullieta, teraz tvrdia, že práve tam, na území dnešného Slovenska, mohlo dôjsť k revolučnému vynálezu – vzniku kolesa.

Nová štúdia publikovaná v Royal Society Open Science prináša zaujímavé dôkazy o tom, že ľudia v tejto oblasti už v období okolo roku 3900 pred naším letopočtom používali technológie, ktoré mohli viesť k vytvoreniu prvých kolies. Archeológovia našli viac než 150 hlinených modelov vozíkov s kolieskami, ktoré boli podľa všetkého používané ako poháre. Tieto „štvorcové hrnčeky na kolieskach“ odhaľujú fascinujúci vzťah medzi ťažbou medi a prvými pokusmi o mechanizované prepravné zariadenia. Kľúčová otázka však zostáva nezodpovedaná: prečo si ľudia vtedy užívali pitie z hranatých hrnčekov na kolieskach?

Podľa vedcov mohli hrnčeky reprezentovať malé vozíky, ktoré sa používali v úzkych priestoroch baní na prepravu ťažkých rúd. Tieto modely vozíkov sú aktuálne najstaršími známymi reprezentáciami kolies v histórii ľudstva.

Náčrt štvorkolesového hlineného hrnčeka z bolerázskej kultúry na obrázku a).
Zobraziť galériu (2)
Náčrt štvorkolesového hlineného hrnčeka z bolerázskej kultúry na obrázku a).  (Zdroj: Royalsocietypublishing.org)

Modely vozíkov našli v oblasti, ktorú spájame s takzvanou bolerázskou kultúrou, ktorá bola aktívna približne pred 3600 rokmi pred naším letopočtom. Karbonová analýza týchto nálezov naznačuje, že táto kultúra už v tej dobe mohla používať prepravné prostriedky na kolieskach. Vedci však stále nemajú jednoznačný dôkaz, že koleso vzniklo práve na Slovensku. Napríklad najstaršie známe drevené koleso pochádza zo Slovinska, ale existujú aj ďalšie teórie, ktoré poukazujú na oblasti ako Mezopotámia či Čiernomorie.

Ako sa vyvinulo koleso?

Technologická premena jednoduchých valcov, ktoré ľudia používali na prepravu nákladov, na skutočné koleso s nápravou nebola jednoduchá. Vedci tvrdia, že pre tento pokrok boli potrebné tri dôležité inovácie. Najprv museli byť valce upravené tak, aby na nich náklad nepadal. Ďalším krokom bolo upevnenie kolies na vozík, až nakoniec vznikli vozíky s kolieskami na osiach, ktoré umožňovali lepšiu manévrovateľnosť.

Tento výskum naznačuje, že koleso, ktoré je dnes bežnou súčasťou každodenného života, mohlo byť vynájdené na území, ktoré dnes nazývame Slovenskom. Hoci definitívna odpoveď ešte nie je známa, aj tieto nálezy pridávajú ďalší kúsok do mozaiky dejín ľudských vynálezov.

Viac o téme: HistóriaŠtúdiaVedciKarpatyKoleso
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu