Štvrtok10. október 2024, meniny má Slavomíra, zajtra Valentína

Západné Slovensko zasiahla epidémia vší! Lekárne odtajnili štatistiky: Zaznamenali rekordný výkup

Ilustračné foto Zobraziť galériu (9)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Západné Slovensko zaznamenáva zvýšený výskyt vší. Vyplýva to na základe zvýšeného záujmu zákazníkov a pacientov o produkty proti všiam v lekárňach Dr. Max. V posledných dvoch mesiacoch zaznamenávajú výrazný nárast dopytu o viac ako 35 % väčší ako bol pred rokom. Odborníčka radí, že vlasy je potrebné deťom pravidelne kontrolovať a v prípade potvrdenia výskytu vší treba postupovať viacerými spôsobmi.

Najsilnejšími mesiacmi z hľadiska množstva predaných prípravkov proti všiam je september, október a november. "Momentálne medziročný nárast predaja produktov proti všiam dosahuje až 31 %, čo naznačuje, že problém so všami sa môže ešte zhoršovať," informuje hovorkyňa lekární Kvetoslava Kirchnerová. Dodáva, že najpredávanejšie produkty sú šampóny a roztoky proti všiam.

Západné Slovensko zasiahla epidémia
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Getty Images)

Upozorňuje, že niektorí rodičia si nemusia byť vedomí závažnosti problému a neskoršieho zásahu. Jednoznačne však odporúčajú pravidelne kontrolovať vlasy svojich detí, najmä po návšteve kolektívov. Treba si však ujasniť, že to nemá nič spoločné so zlou alebo zanedbanou hygienou. "Pri výbere prípravkov proti všiam je dôležité poradiť sa s lekárnikom a dôsledne dodržiavať návod na použitie jednotlivých produktov," odporúča.

Vši majú radšej dievčatá

Ako približuje farmaceutka Monika Zdechovan, podľa miesta lokalizácie rozlišujeme voš hlavovú (parazitujú na pokožke hlavy), voš šatovú (žije na oblečení či posteľnej bielizni človeka a presúva sa na kožu na tele, kde sa živí) a voš lonovú (objavuje sa na koži a ochlpení v oblasti ohanbia, zriedka na ochlpení hrude, mihalniciach či obočí). "U detí je najčastejší výskyt vši detskej alebo inak nazývanej vši hlavovej," uvádza Zdechovan.

Západné Slovensko zasiahla epidémia
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Getty Images)

Voš detská parazituje vo vlasovej pokožke, kde saje krv a je schopná prežiť iba na človeku. "Dospelá voš detská saje krv štyrikrát až päťkrát denne. Samice žijú mesiac, počas ktorého sú schopné naklásť až 50 vajíčok (hníd)," vysvetľuje farmaceutka, pričom dodáva, že voš je závislá na saní krvi a pokiaľ nemá svojho hostiteľa, zomiera v dôsledku dehydratácie. Podotkla, že voš detská sa vyskytuje na celom svete, a to aj vo vyspelých krajinách, kde je v posledných rokoch zaznamenaný nárast. "Za hlavnú príčinu nárastu sa považuje rezistencia voči prípravkom na zbavovanie sa vší. Objavuje sa hlavne v detských kolektívoch, kde sa šíri prostredníctvom priameho kontaktu hlavy s hlavou iného hostiteľa," uvádza s tým, že sa vyskytuje najmä u detí predškolského a školského veku a viac u dievčat ako u chlapcov.

Vši spôsobujú pedikulózu

Vši spôsobujú ochorenie nazývané zavšivavenie alebo pedikulóza, pokračuje Zdechovan. Tento parazit nie je prenášačom iných závažných ochorení, ako napríklad blcha, ktorá tiež môže parazitovať na človeku. "Typickým príznakom napadnutia týmto parazitom je svrbenie v mieste uhryznutia všou. Pri pedikulóze svrbí hlavne spánková oblasť a zadná časť hlavy. Pridruženými príznakmi sú často nervozita, podráždenosť a poruchy spánku. Na koži môžu vznikať červené škvrny zo škrabania," uvádza s tým, že neliečenie pedikulózy môže spôsobiť komplikácie, ako sú bakteriálne infekcie alebo vypadávanie vlasov v dôsledku neustáleho škrabania.

Západné Slovensko zasiahla epidémia
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Getty Images)

Upozorňuje, že v prípade rozšírenia vší v kolektíve, ktorý navštevuje vaše dieťa, treba podniknúť opatrenia pred zavšivavením. Pokiaľ nie je možné dieťa úplne izolovať, odporúča sa nosiť čiapka, šatka alebo klobúk, aby sa mechanicky zabránilo prenosu vší na vlasy. "Na trhu existujú aj repelentné prípravky vo forme spreju, ktoré sa aplikujú na vlasy a chránia pred parazitmi 24 hodín," približuje.

Na odstránenie vší sú dve možnosti

Hnidy sa objavujú vo vlasoch ako malé, podlhovasté biele alebo sivé kapsuly, ktoré sú takmer priesvitné a nie väčšie ako jeden milimeter. Ako opisuje Zdechovan, zvyčajne sa nachádzajú za ušami alebo vzadu na hlave, pričom vajíčka vší sú pevne prichytené na vlasoch špeciálnym lepkavým sekrétom, čo veľmi sťažuje ich vyčesávanie alebo umývanie. "Na hnidy často neúčinkujú prípravky proti všiam a preto je nutné hnidy odstraňovať mechanicky vyčesávaním. Ak zlyhajú preventívne opatrenia a u dieťaťa spozorujete vši alebo hnidy, problém treba rýchlo začať riešiť, aby sa parazity nešírili ďalej," upozorňuje odborníčka.

Západné Slovensko zasiahla epidémia
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Getty Images)

Na odstránenie vší existujú dve možnosti. Prvá možnosť je radikálna a ide o nočnú moru každého dievčatka - ostrihanie vlasov. Dôležité je však ostrihanie úplne na krátko, pretože vši kladú hnidy v tesnej blízkosti vlasovej pokožky.

Druhou možnosťou je boj pomocou prípravkov proti všiam, napríklad s účinnou látkou permetrín. "Tieto prípravky sa používajú najčastejšie vo forme sprejov alebo šampónov a účinkujú na základe fyzikálneho pôsobenia. Obsahujú minerálne a silikónové oleje, ktoré vši obalia a následne ich udusia, no nedráždia vlasovú pokožku a nespôsobujú rezistenciu, takže je možné ich opakované používanie" približuje s tým, že okrem toho sa sa odporúčajú prípravky s obsahom éterických olejov, ako sú napríklad čajovníkový olej alebo eukalyptový olej. Tieto oleje sa môžu v malom množstve aplikovať priamo na vlasy alebo do šampónu na bežné použitie. "V prípade komplikácii, ako je zväčšenie uzlín za ušami alebo na krku a zvýšenie teploty, je potrebná návšteva svojho obvodného lekára," varuje.

Západné Slovensko zasiahla epidémia
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Getty Images)

Radíme: V prípade urgentnej pomoci existuje prírodný tip, ktorý je okamžite dostupný v takmer každej slovenskej domácnosti.

Aké pokyny treba dodržiavať na úplné odstránenie vší?

Pri aplikácii prípravkov treba postupovať podľa pokynov na výrobku. Väčšinou je potrebné nechať prípravok pôsobiť určitý čas od 5 do 20 minút podľa odporúčania výrobcu. "Nedostatočné množstvo prípravku alebo krátka doba pôsobenia nemusí zaručiť očakávaný výsledok," upozorňuje farmaceutka.

Západné Slovensko zasiahla epidémia
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Getty Images)

Jednou aplikáciou prípravku sa to však nekončí a ošetrenie je potrebné zopakovať znovu o 7 dní alebo podľa pokynov výrobcu. "Opakovanie je dôležité, aby sa zaistilo vyhubenie všetkých vývojových štádií. Pri prvej aplikácii prípravku nie sú zlikvidované hnidy, tie sa vyliahnu o čosi neskôr a práve ďalšou aplikáciou zaistíme ich vyhubenie," vysvetľuje Zdechovan s tým, že pri prvej aplikácii tiež nemusíte zabiť všetky vši, preto je dôležité opakovať postup podľa pokynov.

Ďalším dôležitým krokom k zbaveniu sa vší je vyčesávanie vší a hníd pomocou špeciálneho hrebeňa. Odborníčka radí, že vyčesávanie je lepšie robiť vo vlhkých vlasoch a to postupne po prameňoch, od korienkov až po končeky. "Po každom prameni treba hrebeň utrieť do servítky a opláchnuť, aby na ňom neostali vši ani hnidy," uvádza Zdechovan a dodáva, že po dokončení vyčesávania je potrebné hrebeň dôkladne umyť a vydezinfikovať, aby sa zabránilo ďalšej kontaminácii.

Západné Slovensko zasiahla epidémia
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Getty Images)

K zabráneniu v ďalšom šírení vší je potrebné častejšie prať uteráky, oblečenie a posteľnú bielizeň pri vyšších teplotách nad 60 stupňov Celzia. "Ak má vaše dieťa vši, je nutné oznámiť to v škôlke alebo v škole, aby mohli aj ostatní rodičia pristúpiť k preventívnym opatreniam," upozorňuje na záver.

Viac o téme: VšiZápadné slovenskoNárast prípadov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu