Nedeľa6. október 2024, meniny má Natália, zajtra Eliška, Elisa

Ceny naďalej prekonávajú dlhoočné minimá: Má to však ale! Prognóza analytika nikoho nepoteší, pripravte sa na najhoršie

Zobraziť galériu (10)
(Zdroj: Getty Images/Noel Hendrickson)

BRATISLAVA - Aj keď sú ceny palív už tretí týždeň po sebe stabilné a nemenia sa, motoristi by sa mali mať na pozore. Najlacnejšie palivá od začiatku roka 2022 zrejme dosiahli svoje minimá a vzhľadom na geopolitickú situáciu budú už len stúpať. Analytik spoločni XTB Marek Nemky prezradil, ako by sa mali ceny na benzínkach meniť najbližšie obdobie. Motoristov zrejme nepoteší.

Ceny palív sa oproti minulému týždňu výrazne nezmenili. Na čerpačke Slovnaft sa aktuálne liter benzínu predáva za 1,482 eura a nafta za 1,410 eura za liter. Na čerpačke Shell naďalej svietili ceny 1,489 eura za liter benzínu a 1,419 eura za liter nafty. Na OMV tankujeme liter nafty za 1,409 eura a 1,489 eura za liter benzínu, v prípade benzíny na diaľnici sú ceny oveľa vyššie - 1,489 eura za liter nafty a 1,559 eura za liter benzínu. Najlacnejšie tankujeme na čerpačke Orlen, a to 1.422 eura za liter benzínu a 1,349 eura za liter nafty. V prípade "Orlenky" ide o zlacnenie o 4 centy oproti minulému týždňu v prípade nafty aj benzínu. 

Ceny naďalej prekonávajú dlhoročné
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky.sk / Ján Zemiar)
Ceny naďalej prekonávajú dlhoročné
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky.sk / Ján Zemiar)
Ceny naďalej prekonávajú dlhoročné
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky.sk / Ján Zemiar)
Ceny naďalej prekonávajú dlhoročné
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky.sk / Ján Zemiar)

Ceny pohonných látok sa v závere septembra takmer nezmenili, konštatoval Štatistický úrad

Ceny pohonných látok sa v závere septembra takmer nezmenili, zníženie cien pohonných hmôt bolo iba nepatrné. Najpredávanejší diesel a benzín 95 sa naďalej držali na nízkych hodnotách, benzín 98 po minulotýždňovom zdražení mierne zlacnel. Motoristi platili za pohonné hmoty medziročne menej o 12 % až 18 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR. Obľúbený benzín 95 sa predával za cenu z úvodu roka 2022, čo bola naďalej najnižšia hodnota za posledných 32 mesiacov. Najpredávanejšia pohonná látka, motorová nafta, opätovne zlacnela už dvanásty týždeň za sebou. Benzín 98, ktorý minulý týždeň zaznamenal výraznejší rast, bol nepatrne lacnejší.

Spotrebitelia nakupovali počas 39. týždňa benzín 98 v priemere za 1,687 eura, cena benzínu 95 bola na úrovni 1,475 eura a hodnota motorovej nafty bola 1,401 eura za liter. Ceny všetkých troch najpoužívanejších pohonných látok medzitýždenne klesli iba o desatiny centa. Aj ceny plynov ostali medzitýždenne takmer na rovnakých hodnotách. Stlačený zemný plyn (CNG) sa predával za nezmenených 1,552 eura za kilogram a cena skvapalneného ropného plynu (LPG) zostala na hodnote 0,715 eura za liter. Skvapalnený zemný plyn (LNG) ako jediný oproti predchádzajúcemu týždňu zdražel, o dva centy na 1,683 eura za kilogram.

Ceny naďalej prekonávajú dlhoročné
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Štatitický úrad)

Aktuálna priemerná cena motorovej nafty bola v 39. týždni medziročne nižšia o 17,8 %, 95-oktánový benzín bol lacnejší o 13,4 % a cena 98-oktánového benzínu bola oproti minulému roku nižšia o 11,8 %. Cena LNG bola vyššia o 18,9 %, LPG bol drahší o 2,1 % a plyn CNG bol v porovnaní s vlaňajškom lacnejší o 5,9 %.

Analytik: TOTO nás čaká najbližšie obdobie

Podľa analytika finančných trhov spoločnosti XTB Mareka Nemkyho ceny pohonných hmôt na Slovensku v 39. týždni (23.09. - 30.09.) ostali takmer bez zmeny. Ceny benzínu poklesli o 0,002 €/l, teda o 0,14 % a dostali sa na hodnoty 1,475 €/l. Ceny nafty sa pohybovali taktiež iba o 0,001 €/l nižšie ako v predošlom týždni a dosiahli hodnôt 1,401 €/l. "Ceny ropy však začínajú výrazne reagovať na stupňujúcu sa geopolitickú situáciu a tak výhľad na ceny ostáva neistý. Ropa zostáva veľmi volatilná a citlivo reaguje na aktuálny geopolitický vývoj. V predchádzajúcom týždni ceny ropy klesli o 3,37 % v dôsledku slabších vyhliadok dopytu, no tento týždeň zaznamenali nárast o 4,5 %. Momentálne sa cena ropy Brent pohybuje na úrovni 75,23 dolára za barel, čo je približne rovnaká hodnota ako koncom augusta," upozornil Nemky.

Ceny naďalej prekonávajú dlhoročné
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Štatitický úrad)

Ako dodal, hlavným faktorom rastu cien je opätovný útok Iránu na Izrael balistickými strelami. Priblížil, že aj keď Izrael ani jeho okolie nepatria k významným producentom ropy, Irán produkuje približne 3,5 milióna barelov denne. Obchodníci sú z toho dôvodu nervózni z možnej izraelskej odvety, ktorá by mohla zasiahnuť iránsku ropnú infraštruktúru, keďže ropa je jedným z hlavných zdrojov príjmov pre Irán. "Aj keď by tento výpadok mohla pomerne rýchlo nahradiť Saudská Arábia, ktorá v súčasnosti neprodukuje na plnú kapacitu s cieľom podporiť rast cien, situáciu komplikuje možnosť ohrozenia Hormuzského prielivu. Cez tento strategický priechod prechádza takmer 20 % svetovej ropnej produkcie z Perzského zálivu, a jeho zablokovanie Iránom by mohlo poslať ceny nad 100 dolárov za barel," vysvetlil. 

Poukázal však na to, že aj napriek týmto rizikám je trh zatiaľ dobre zásobený a očakáva sa prebytok. K tomu prispeje postupné zvyšovanie produkcie v Líbyi a plánované uvoľnenie obmedzení zo strany kartelu OPEC začiatkom decembra. Súčasné údaje zo Spojených štátov, ktoré zaznamenali nárast zásob, tiež naznačujú dostatok ropy na trhu.

Avšak, s nárastom cien ropy stúpli aj veľkoobchodné ceny pohonných hmôt v Rotterdame, čo naznačuje, že aj ceny palív na Slovensku budú rásť. "Odhadujem nárast o 1-2 centy na liter pre benzín aj naftu. Situácia na ropnom trhu je však neistá a v najbližších týždňoch uvidíme, aká bude reakcia Izraela a či sa bude zameriavať na ropnú infraštruktúru. Vývoj konfliktu na Blízkom východe bude kľúčový pre ďalšie pohyby na trhu s ropou. Významnú úlohu zohrá aj budúce rozhodovanie kartelu OPEC+, hoci jeho vplyv už nie je taký veľký ako v minulosti. Očakáva sa, že obmedzenia sa začnú postupne uvoľňovať od decembra 2024. V súčasnosti je vývoj cien ropy neistý a predpovede sú ťažké, no väčšina rizík na trhu naznačuje skôr rast cien ako ich pokles," uzavrel. 

A čo ceny palív v Európe?

Slovensko sa naďalej nachádza v lacnejšej polovici Európy, čo sa týka cien benzínu. S priemernou sumou 1,475 eura sa ale radíme medzi krajiny s najdrahším benzínom v rámci okolitých krajín. Lacnejšie, ako u nás už tankujú v Rakúsku, kde je aktuálne cena za liter benzínu 1,471 eura, ale aj v Maďarsku, kde je cena za liter benzínu 1,468 eura. Lacnejšie, ako na Slovensku, motoristi tankujú aj v Česku 1,398 eura a v Poľsku 1,39 eura. A čo v prípade obľúbených dovolenkových destinácií?

Ceny naďalej prekonávajú dlhoročné
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: oPeniazoch)

Napríklad, vôbec najlacnejší benzín v rámci Európskej únie je v Bulharsku, liter stojí 1,249 eura. Naopak, v Chorvátsku zaplatia Slováci za liter benzínu viac, ako na Slovensku, a to 1,488 eura. Drahší benzín je aj v obľúbenom Taliansku, kde je jeden z najdrahších benzínov. Liter sa pohybuje za 1,735 eura za liter. Vôbec najdrahší benzín v rámci EÚ je v Dánsku, motoristi tu za liter zaplatia 1,888 eura.

Naopak, naftu máme stále jednu z lacnejších v rámci EÚ. Ba dokonca naftu tankujeme na Slovensku jednu z najlacnejších vrámci okolitých štátov, a to za priemernú sumu 1,401 eura. Lacnejší je v Česku, a to na úrovni 1,336 eura za liter a v Poľsku, kde liter stojí 1,395 eura. Drahšia nafta, ako na Slovensku, je v Maďarsku, kde motoristi zaplatia 1,483 eura za liter a v Rakúsku 1,479 eura za liter. V prípade dovolenkových destinácii je lacnejšia nafta napríklad v Španielsku, za liter motoristi zaplatia 1,362 eura za liter, ale aj v Bulharsku - 1,225 eura za liter. Drahšia nafta od nás je v obľúbenom Chorvátsku - 1,477 eura za liter či Taliansku - 1,616 eura za liter. Najdrahšiu naftu tankujú Belgičania, a to 1,667 eura za liter. 

Ceny naďalej prekonávajú dlhoročné
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: oPeniazoch)
Ceny naďalej prekonávajú dlhoročné
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: oPeniazoch)

Kompletný prehľad o cenách pohonných hmôt nájdete na stránke O peniazoch.

 

Viac o téme: Ceny palív na SlovenskuMarek NemkyVývoj cien palív na SlovenskuVývoj cien palív v EurópeGeopolitická situácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu