Nedeľa29. september 2024, meniny má Michal, Michael, Michaela, zajtra Jarolím

Argentínsky pezident Milei chce "otriasť" budúcoročnými voľbami do kongresu

Argentínsky prezident Javier Milei Zobraziť galériu (2)
Argentínsky prezident Javier Milei (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

BUENOS AIRES - Argentínsky prezident Javier Milei v nedeľu počas zhromaždenia pri príležitosti spustenia svojej strany na celonárodnej úrovni uviedol, že má v úmysle "otriasť" voľbami do argentínskeho kongresu, ktoré sa uskutočnia v polovici budúceho roka.

"Založili sme celonárodnú stranu," vyhlásil Milei. "Odteraz budeme prinášať iba dobré správy. V roku 2025 urobíme vo voľbách veľký rachot," uviedol argentínsky prezident.Víťazstvo vo voľbách v roku 2025 by Mileiovej libertariánskej strane La Libertad Avanza (Sloboda napreduje) zlepšilo pozíciu v argentínskom kongrese, kde má v súčasnosti menšinu v oboch komorách. To jej významne komplikuje schvaľovanie kľúčových zákonov a reforiem.

Prezident Argentíny Javier Milei na Svetovom ekonomickom fóre v Davose
Zobraziť galériu (2)
Prezident Argentíny Javier Milei na Svetovom ekonomickom fóre v Davose  (Zdroj: SITA/AP/Gian Ehrenzeller/Keystone )

Reuters uvádza, že na zhromaždení v parku Lezama v centre Buenos Aires prezident vystúpil ako rocková hviezda, pretlačil sa cez tisíce priaznivcov a na pódiu zaspieval rockovú pieseň. Oblečenú mal koženú bundu a jeho príhovor trval viac ako hodinu.Mnohí Mileiovi priaznivci sa na stretnutí zúčastnili v kostýme levov, ktorý je prezidentovým symbolom. Ďalší mali v rukách kartónové motorové píly, ktorými počas kampane Milei ilustroval svoje plány na zoštíhlenie štátu.

Milei sa ujal funkcie v decembri po prekvapivom víťazstve v prezidentských voľbách. Libertariánsky prezident je mimoriadne kritický k argentínskemu establišmentu a novinárom.Od nástupu do funkcie Milei rapídne znížil výdavky štátu a predstavil tvrdé úsporné opatrenia na zmiernenie rekordne vysokej inflácie. Za jeho vlády sa však miera chudoby zvýšila o viac ako 10 percentuálnych bodov na takmer 53 percent.

Viac o téme: VoľbyKongresArgentínaJavier Milei
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu