Nedeľa29. september 2024, meniny má Michal, Michael, Michaela, zajtra Jarolím

Strela odpálená z Libanonu spôsobila požiar na Západnom brehu Jordánu: Pri izraelských útokoch zahynulo 33 ľudí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Bilal Hussein)

JERUZALEM - Strela vypálená z Libanonu dopadla v sobotu večer na okupované územie Západného brehu Jordánu a na mieste spôsobila požiar. Informovala o tom izraelská armáda. Podľa izraelských záchranných zložiek spadnutý projektil nespôsobil žiadne zranenia ani obete.

"Spadnutý projektil bol lokalizovaný v oblasti Micpe Hagit," uviedla armáda vo vyhlásení. Ide o izraelskú osadu severovýchodne od Jeruzalema. Ozbrojené sily dodali, že "izraelské hasičské a záchranné zložky v súčasnosti pracujú na hasení požiarov spôsobených spadnutým projektilom."Podľa izraelských výstražných aplikácií sa predtým na predmestiach Jeruzalema a na území Západného brehu Jordánu rozozvučali výstražné sirény, ktoré podľa izraelskej armády spustila "strela z Libanonu, ktorá smerovala na izraelské územie".

Izraelská armáda v sobotu zneškodnila aj raketu odpálenú jemenskými povstalcami húsíami. Krátko predtým sa rozozvučali sirény v strednej časti Izraela vrátane mesta Tel Aviv a tamojšieho letiska, na ktorom tesne predtým pristálo lietadlo s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom vracajúcim sa z USA. Pri útoku sa taktiež nikto nezranil.

Pri izraelských útokoch na Libanon v sobotu zahynulo 33 ľudí, 195 sa zranilo

Pri sobotných izraelských útokoch na Libanon celkovo zahynulo 33 ľudí a 195 sa zranilo. V sobotu večer o tom informovalo libanonské ministerstvo zdravotníctva. "Izraelská agresia v libanonských regiónoch si dnes vyžiadala 33 mŕtvych a 195 zranených," uvádza ministerstvo vo vyhlásení. Izrael podniká letecké a raketové útoky na pozície libanonského militantného hnutia Hizballáh už šiesty deň, pripomína AFP.

Izraelské útočné sily
Zobraziť galériu (2)
Izraelské útočné sily  (Zdroj: SITA/AP Photo/Tsafrir Abayov)

 V piatok pri masívnom útoku Izraela na južné predmestie Bejrútu zahynul dlhoročný vodca Hizballáhu Hasan Nasralláh. Libanonské ministerstvo zdravotníctva v predbežnej bilancii uvádza, že pri piatkových útokoch prišlo o život 11 ľudí a ďalších 108 utrpelo zranenia. Od začiatku izraelských útokov zahynulo v Libanone už viac ako 700 ľudí.Humanitárnu pomoc civilistom postihnutých konfliktom v sobotu večer oznámila Kanada, ktorá poskytne pomoc v hodnote 7,5 milióna dolárov. Ministerstvo zahraničných vecí Kanady zároveň zopakovalo výzvu na uzavretie 21 dní trvajúceho prímeria.

Pri náletoch neznámych síl na východe Sýrie zahynulo 12 proiránskych militantov

Pri leteckých útokoch neznámeho pôvodu na východe Sýrie zahynulo dvanásť proiránskych militantov. V noci na nedeľu to uviedlo Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR). SOHR uvádza, že nálety mierili na pozície militantov vo východosýrskom regióne Búkamál a v meste Dajr az-Zaur, pričom smerovali aj na pozície neďaleko miestneho letiska. K náletom sa bezprostredne nikto neprihlásil.

Irán poskytuje vojenskú pomoc Sýrii od začiatku občianskej vojny v roku 2011. Vojensky a finančne taktiež podporuje rôzne miestne militantné hnutia.Izrael na proiránske skupiny vo východnej Sýrii v minulosti uskutočnil stovky útokov. Na pozície týchto milícií sporadicky útočia aj Spojené štáty. Izrael sa k jednotlivým útokom v Sýrii vyjadruje len zriedka. Opakovane však vyhlásil, že nedovolí, aby tam Irán a jeho spojenecké skupiny rozšírili svoju prítomnosť, pripomína AFPLetecké útoky sa dejú v čase pokračujúceho konfliktu medzi Izraelom a libanonským hnutím Hizballáh. Pri izraelskom nálete na libanonskú metropolu Bejrút v piatok zahynul dlhoročný vodca Hizballáhu Hasan Nasralláh.

Viac o téme: útokyIzraelLibanonJordán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu