Piatok27. september 2024, meniny má Cyprián, Damián, zajtra Václav

Slovensko hľadá Biely dom: Kde sklonia naši najvyšší hlavy? Šutaj Eštok už vybral dve vily, tretiu chce kúpiť!

Slávnostné odovzdávanie osvedčení poslancom Národnej rady SR v historickej budove NR SR v Bratislave 9. októbra 2023. Zobraziť galériu (2)
Slávnostné odovzdávanie osvedčení poslancom Národnej rady SR v historickej budove NR SR v Bratislave 9. októbra 2023. (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA – Budúce bývanie najvyšších ústavných činiteľov zostáva zahalené rúškom tajomstva. Momentálne na Slovensku premiér, šéf parlamentu a dokonca ani prezident nemajú oficiálne budovy, do ktorých by sa presťahovali počas pôsobenia vo funkcii aj s rodinami, tak ako je to napríklad v USA, kde prezident prebýva počas výkonu mandátu v Bielom dome, či vo Veľkej Británii, kde sa premiér vždy po zvolení sťahuje na Downing Street 10. Hoci sa otázka oficiálnej rezidencie aj u nás otvorila už niekoľkokrát, v praxi sa nikdy táto myšlienka nedotiahla dokonca. Zmeniť to chce súčasná vláda, ktorá už má vytypované dve budovy a tretiu chce kúpiť. Verejnosť sa však o nich detaily dozvedieť nemôže.

Ministerstvo vnútra vyhlásilo výber bývania pre troch najvyšších ústavných činiteľov za neverejný. Nechce zverejniť, aké nehnuteľnosti napokon vyberie, koľko za ne štát zaplatí a ani to, ako si jednotliví politici medzi sebou podelia. Upozornil na to denník Sme.

Poslanci schválili balík opatrení lex atentát (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Po májovom atentáte na premiéra Roberta Fica boli prijaté opatrenia, ktorých súčasťou je aj aj bývanie, ktoré spĺňa bezpečnostné štandardy. Nejde pritom o právo politikov, ale o ich povinnosť prijať podmienky určené Úradom na ochranu ústavných činiteľov. "Je povinný využívať počas výkonu svojej funkcie na ubytovanie nehnuteľnosť, v ktorej možno zaistiť osobnú bezpečnosť," píše sa v zákone známom ako lex atentát, ktorý platí od polovice júla. Ten ráta s tým, že nárok na štátnu rezidenciu má okrem premiéra aj predseda parlamentu a prezident.

Ešte v júni pri predstavovaní nových bezpečnostných opatrení hovoril minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) o jedenástich budovách, ktoré má pre tento účel vytypované. Z nich mal počas leta vybrať tri. "Určite tam budú finančné dosahy, ale štát je na to pripravený," povedal v tom čase minister. Finančné náklady spojené s bývaním troch najvyšších ústavných činiteľov mali byť známe aj verejnosti.

Matúš Šutaj Eštok
Zobraziť galériu (2)
Matúš Šutaj Eštok  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Nakoniec je však všetko inak. Štát vybral iba dve nehnuteľnosti z jedenástich domov, ktoré sú vlastníctve štátu. Tretiu chce kúpiť. Rezort pre denník potvrdil, že už prebieha prieskum realitného trhu. Bližšie informácie o budovách však verejnosť nepozná. Ministerstvo už vopred avizuje, že zmluvu nebude zverejňovať. Využiť plánuje ustanovenie zákona o slobodnom prístupe k informáciám, ktoré umožňuje výnimku, ak sa zmluva vzťahuje na plnenie úloh polície pri "zaisťovaní bezpečnosti určených osôb a objektov". 

Rovnako tak nechce rezort prezradiť bližšie informácie ani o dvoch nehnuteľnostiach, ktoré už vybralo. "Samotná správa k týmto nehnuteľnostiam bude vykonávaná v osobitnom režime, preto nie je možné zverejňovať akékoľvek podrobnosti," uviedol rezort vnútra. 

 

 

Viac o téme: Bývanie PremiérRezidenciaPredseda parlamentuPrezidentNajvyšší ústavný činitelia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu