Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

MIMORIADNY ONLINE Ruské sily "včas" obnovia kontrolu v Kurskej oblasti! EÚ poskytne Ukrajine novú pôžičku

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

MOSKVA - Ruské sily "včas" obnovia kontrolu Ruska nad pohraničnou Kurskou oblasťou, do ktorej v auguste vtrhli ukrajinské sily. Vyhlásil to v piatok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, informuje o tom agentúra Reuters. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO Štúdia o činnosti kanála NachStab Telegram, ktorý špehoval ukrajinské obranné sily:

Štúdia o činnosti kanála NachStab Telegram, ktorý špehoval ukrajinské obranné sily (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

19:45 Kosovský premiér Albin Kurti v piatok obvinil predstaviteľov Západu z "appeasementu", teda ústupkov voči Srbsku, pri ktorom sa podľa jeho slov opierajú o prehnané obavy, že by sa Belehrad zblížil s Moskvou, píše agentúra Reuters.

19:20 Útok ukrajinského bezpilotného lietadla na sklad zbraní v ruskej Tverskej oblasti zničil muníciu v hodnote dvoch až troch mesiacov, uviedol 20. septembra estónsky plukovník Ants Kiviselg, šéf spravodajského centra estónskych obranných síl.

18:25 Lavrov vo video prejave na fóre BRICS uviedol, že Rusko je plne oddané princípom Charty OSN, na rozdiel od USA a ich spojencov, ktorí podkopávajú medzinárodné právo.

17:48 Raiffeisen Bank International (RBI) so sídlom v Rakúsku súhlasila s predajom svojho podielu vo svojej bieloruskej dcérskej spoločnosti Priorbank, čo predstavuje prvý krok k úplnému stiahnutiu sa z bieloruského trhu, oznámila RBI 20. septembra.

17:20 Zelenskyj: MAAE prijala rezolúciu o jadrovej bezpečnosti, ktorá vyzýva Rusko, aby vrátilo ZNPP Ukrajine.

16:57 Nórsko predĺži svoj program pomoci Ukrajine o ďalšie tri roky, teda do roku 2030, a rozšíri ho o 60 miliárd nórskych korún (5,1 miliardy eur). Oznámila to v piatok tamojšia vláda, informuje agentúra Reuters.

16:43 Rusko v piatok varovalo Západ a Ukrajinu pred "katastrofálnymi dôsledkami", ak by Kyjev konfrontoval Bielorusko, a zdôraznilo, že by zakročilo na obranu svojho blízkeho spojenca, na území ktorého nasadilo taktické jadrové zbrane, píše agentúra Reuters.

16:22 Prvá kohorta ukrajinských pilotov absolvovala výcvik Alpha Jet vo Francúzsku, oznámili francúzske ozbrojené sily 20. septembra.

16:10 Ukrajina v piatok oznámila, že obmedzuje používanie aplikácie Telegram vo vládnych inštitúciách, bezpečnostných zložkách aj armáde, a to pre obavy o národnú bezpečnosť. Informuje o tom agentúra AFP. Kyjev v tejto súvislosti varoval, že Rusko by mohlo mať prístup k osobným údajom a správam v tejto aplikácii, ktorá je jedným z hlavných komunikačných kanálov na Ukrajine, ako aj v Rusku. "Rada národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) sa rozhodla obmedziť používanie Telegramu vo vládnych agentúrach, vojenských útvaroch aj zariadeniach kritickej infraštruktúry," informovala RNBO na Facebooku s tým, že ide o "záležitosť národnej bezpečnosti".

15:44 Ruské sily zaútočili na Odesu 20. septembra, pričom zranili štyroch ľudí, informoval guvernér Oleh Kiper. Podľa predbežných údajov Rusko odpálilo balistické rakety Iskander-M, ktoré poškodili prístav a civilnú loď pod antiguanskou vlajkou.

15:23 Kyjevská radnica v piatok varovala pred prechodným zhoršením stavu ovzdušia v hlavnom meste Ukrajiny a odporučila obyvateľom mesta, aby sa zdržali vetrania a obmedzili pobyt vonku. Niektorí ľudia sa po vonku pohybovali v rúškach. Ako podľa agentúry AP objasnilo ukrajinské ministerstvo pre ochranu životného prostredia a prírodných zdrojov, znečistenie je dôsledkom lesných požiarov, ktoré vyčíňajú v okolí ukrajinskej metropoly. Časť z nich spôsobili občania svojou nedbanlivosťou, keď vypaľovali suché porasty v záhradách, z ktorých sa potom oheň rozšíril aj na lesné plochy. Svoju rolu zohrali tiež jesenné výkyvy teplôt.

14:52 Ukrajinské ministerstvo obrany podľa svojich vyhlásení z 20. septembra povolilo použitie terénneho obojživelného vozidla Takha pre ukrajinské ozbrojené sily.

14:30 Austrálsky sudca dal v piatok prokuratúre termín do decembra, aby dokončila prípad manželov podozrivých zo špionáže v prospech Ruska. Informuje o tom agentúra AP. V Rusku narodený pár Kira a Igor Korolevovci žije v Austrálii už desaťročie. V júli sa stali prvými podozrivými, ktorých obvinili podľa modernizovaných austrálskych zákonov o špionáži od ich prijatia v roku 2018.

14:18 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyjadril v piatok vieru, že americký prezident Joe Biden podporí jeho "víťazný plán" zamerený na ukončenie vojny s Ruskom. Informuje o tom agentúra AFP. "Veľmi dúfam, že (Biden) tento plán podporí," povedal Zelenskyj počas piatkovej tlačovej konferencie s predsedníčkou Európskej komisie (EK) Ursulou von der Leyenovou, ktorá je v Kyjeve na návšteve. "Plán je koncipovaný pre rozhodnutia, ktoré sa budú musieť uskutočniť od októbra do decembra... čo by sme si veľmi priali. Veríme, že potom by fungoval," dodal.

14:01 Ruské sily "včas" obnovia kontrolu Ruska nad pohraničnou Kurskou oblasťou, do ktorej v auguste vtrhli ukrajinské sily. Vyhlásil to v piatok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, informuje o tom agentúra Reuters. "Naša armáda si robí svoju prácu. Spravia ju, kontrola bude obnovená," uviedol Peskov s tým, že armáda nebude z očividných dôvodov verejne hovoriť o tom, ako plánuje tento cieľ dosiahnuť.

"Situácia je, samozrejme, v tých oblastiach, ktoré sa nachádzajú pod kontrolou ukrajinských bojovníkov, mimoriadna. Táto situácia bude včas napravená," uviedol Peskov, pričom odmietol uviesť presný časový rámec.

MIMORIADNY ONLINE Ruské sily
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

13:46 Podľa analýzy WSJ sa Rusko snaží obnoviť globálny obchod uprostred sankcií a vojny. Rusko sa pokúsilo nadviazať vzťahy s Čínou a Indiou v snahe oddeliť sa od Západu, ale na tejto ceste čelilo novým výzvam, napísal The Wall Street Journal.

13:29 Ministri energetiky skupiny krajín G7 a ďalších štátov budú v pondelok rokovať o vážne poškodenej energetickej infraštruktúre Ukrajiny, uviedol taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani. Podľa zdroja agentúry Reuters by malo k stretnutiu dôjsť v New Yorku, píše TASR.

13:04 Ruskí vyšetrovatelia tvrdia, že ruskí vojaci umučili na smrť amerického prokremeľského bojovníka. Američan Russell Bentley bojoval proti Ukrajine v roku 2014 na strane ruských okupačných síl. ruský vyšetrovací výbor v závere predbežného vyšetrovania prípadu obvinil príslušníkov ruskej vojenskej služby Vitalija Vansjackého, Vladislava Agalceva, Vladimira Bažina a Andreja Iordaňova, že sa na zločine podieľali v rôznych úlohách.

13:03 Šéf Medzinárodnej agentúry pre energetiku (IEA) Fatih Birol kritizoval európske vlády za prílišnú „zdržanlivosť“ pri podpore ukrajinského energetického sektora pred zimou, treťou od začiatku ruskej invázie vo februári 2022, píše The Financial Times (FT).

12:30 Von der Leyenová predstavila pôžičku vo výške 35 miliárd eur pre Ukrajinu ako súčasť záväzku G7. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová oznámila poskytnutie pôžičky vo výške 35 miliárd eur (39 miliárd USD) Ukrajine ako súčasť záväzku skupiny G7 vo výške 50 miliárd USD.

12:29 Poľské úrady zadržali bývalého právnika zosnulého ruského miliardára Borisa Berezovského v súvislosti s vyšetrovaním útokov na predstaviteľov ruskej opozície. V piatok o tom informovala poľská komerčná rozhlasová stanica RMF FM, píše TASR podľa správy agentúry Reuters.

11:38 Americký Kongres a Bidenova administratíva sú blízko k dohode o ročnom predĺžení vojenskej pomoci Ukrajine vo výške 5,8 miliardy dolárov pred jej vypršaním koncom septembra, informovala 19. septembra agentúra Reuters s odvolaním sa na dva nezverejnené zdroje.

11:18 Spojené štáty by mali brať do úvahy varovania Moskvy o možnej eskalácii konfliktu na Ukrajine, uviedol v piatok námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov podľa ruskej štátnej tlačovej agentúry RIA Novosti. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

10:24 Kyjev je druhý najhorší na svete v kvalite ovzdušia v dôsledku náhleho nárastu znečistenia. Kyjevské úrady varovali pred prudkým a „dočasným zhoršením“ kvality ovzdušia v Kyjeve 20. septembra v dôsledku nahromadenia škodlivých látok. pravdepodobnou príčinou sú požiare v Kyjevskej oblasti, ktoré do ovzdušia uvoľnili veľké množstvo prachových častíc, uviedlo oddelenie životného prostredia vojenskej správy mesta Kyjev.

9:45  Nemecko prekonalo nedostatok ruského plynu a je pripravené na zimu, tvrdí minister. „Už nie je žiadny nedostatok plynu,“ povedal nemecký vicekancelár a minister hospodárstva Robert Habeck a dodal, že Nemecko už nepotrebuje ruský plyn.

9:44 Ukrajinská protivzdušná obrana v noci zostrelila 61 zo 70 dronov typu Shahed, ktoré vypustilo Rusko, informovali vzdušné sily. Deväť bezpilotných lietadiel bolo „stratených“ na Ukrajine v dôsledku „aktívnych opatrení“ ukrajinských síl.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu