Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

Smrtiace záplavy v strednej Európe: Počet mŕtvych stúpol na 19, Rakúsko hlási piatu obeť

Hasič a obyvatelia sa pozerajú na záplavu v Ostrave 16. septembra 2024. Zobraziť galériu (2)
Hasič a obyvatelia sa pozerajú na záplavu v Ostrave 16. septembra 2024. (Zdroj: TASR/AP/Darko Bandic)

VIEDEŇ – Najmenej 18 životov si vyžiadali v uplynulých dňoch záplavy v strednej Európe, ktoré spôsobili neobvykle prudké dažde. S odvolaním sa na oficiálne údaje o tom v pondelok večer informovala agentúra AFP.

11:38 aktualizácia V Dolnom Rakúsku došlo k piatemu úmrtiu. Podľa hlavného inšpektora Johanna Baumschlagera z riaditeľstva štátnej polície zomrela vo svojom zaplavenom dome 81-ročná žena z Würmly (okres Tulln). Telo objavili záchranné zložky v utorok ráno.

Silný vietor a zrážky zasiahli od piatka časti Rakúska, Českej republiky, Maďarska, Poľska, Rumunska a Slovenska. Voda zaplavila ulice a miestami celé štvrte, v niektorých postihnutých oblastiach museli zastaviť verejnú dopravu, v iných došlo k výpadkom elektriny.

archívne video

Najvyššia voda ešte len príde, povedal premiér (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Sedem mŕtvych hlásili dosiaľ v Rumunsku, štyroch v Poľsku, štyroch v Rakúsku a troch v Česku, vyplýva z najnovších oznámení tamojších úradov. Viacero ľudí je stále nezvestných. V Rakúsku hlásili poslednú, štvrtú obeť v pondelok večer. V najviac postihnutej spolkovej krajine Dolné Rakúsko našli v záplavovej vode telo muža.

Štyri obete v Rakúsku

Záplavy v Dolnom Rakúsku si vyžiadali zrejme už štyri obete. Potom, čo cez víkend pri zásahu prišiel o život jeden hasič, hlásili dnes úrady smrť ďalších troch mužov. Zatiaľ poslednou obeťou je neznámy muž, ktorý bol nájdený mŕtvy vo vode pri plavárni v Klosterneuburgu, oznámila večer podľa agentúry APA polícia.

Dolnorakúsky policajný hovorca Johann Baumschlager v pondelok najskôr informoval o úmrtí dvoch seniorov, ktorí zomreli vo svojich domoch. Sedemdesiatročný muž prišiel o život v oblasti Sankt Pöltenu, o desať rokov starší senior zomrel v okrese Korneuburg, uviedol hovorca.

Večer Baumschlager informoval, že v Klosterneuburgu v okrese Tulln bol dnes popoludní nájdený neznámy mŕtvy muž vo veku 40 až 50 rokov, ležiaci na bruchu vo vode pri miestnej plavárni. Príčina úmrtia zatiaľ nebola objasnená, pitva sa má konať v stredu.

Počet obetí súčasných povodní v Rakúsku tak vzrástol na štyri. Už cez víkend prišiel počas zásahu o život hasič v okrese Tulln.

Dolnorakúska hajtmanka Johanna Miklová-Leitnerová v pondelok upozornila, že situácia v regióne je naďalej kritická a dramatická a ľuďom hrozí nebezpečenstvo. Doteraz bolo v regióne evakuovaných viac ako 1800 budov a mnoho ciest je kvôli záplavám uzavretých. V utorok by mali zrážky poľaviť a postupne by sa mala zlepšiť aj celková situácia.

Rakúsko hlási päťnásobne vyššie úhrny zrážok

V častiach Rakúska hlásili meteorológovia od minulého týždňa úhrny zrážok päťnásobne vyššie v porovnaní s priemerom za celý september. Povodne pretrhli viacero hrádzí a tisíce ľudí boli v Dolnom Rakúsku bez elektriny a vody.

Vo východnom Nemecku vybudovali v pondelok protipovodňové bariéry na ochranu starého mesta v Drážďanoch, kde stúpala rieka Labe. Kulminácia sa očakáva v polovici týždňa. Nemecký kancelár Olaf Scholz uviedol, že Nemecko je "hlboko dotknuté" dramatickými zábermi a správami o záplavách v susedných krajinách.

V Poľsku vyhlásili stav živelnej pohromy

V Poľsku vyhlásila vláda v pondelok stav živelnej pohromy po ničivých záplavách na juhu krajiny, ktoré poškodili domy, mosty, cesty a ďalšiu infraštruktúru. V niektorých mestách už voda ustupuje, inde však pretrvávajú obavy z ďalších povodní. V meste Nysa s približne 42 000 obyvateľmi hrozí pretrhnutie hrádze a starosta Kordian Kolbiarz vyzval ľudí, aby sa okamžite presunuli "na najvyššie poschodia budov".

Smrtiace záplavy v strednej
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Krzysztof Zatycki)

V Rumunsku záchranári informovali o zvýšení počtu obetí záplav na sedem. "V porovnaní s rokom 2013 bolo množstvo vody takmer trojnásobne väčšie. Bolo ťažké zvládať takú zúrivosť prírody," povedal v pondelok novinárom premiér Marcel Ciolacu. V Maďarsku nasadili vyše 350 vojakov na posilnenie bariér vzhľadom na očakávaný nárast hladiny Dunaja a jeho prítokov.

Viac o téme: ZáplavyObeteRakúskoEurópaStredná Európa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu