Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Fico na plné ústa: Na Ukrajine bojujú jednotky s nacistickým označením a mlčky to tolerujeme!

Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) počas prehliadky Múzeua holokaustu v Seredi Zobraziť galériu (6)
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) počas prehliadky Múzeua holokaustu v Seredi (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

BRATISLAVA - Na Ukrajine bojujú jednotky, ktoré majú nacistické označenie a ktoré sa tak zrejme aj správajú, povedal dnes slovenský premiér Robert Fico bez uvedenia bližších podrobností. Vo vojne na Ukrajine, ktorá sa vyše dva roky bráni ruskej vojenskej invázii, označuje Rusko za neonacistov členov ukrajinského pluku Azov. Ukrajina tvrdí, že sa zoskupenie reformovalo a oslobodilo od svojho radikálneho nacionalistického pôvodu. Fico v súvislosti s ukrajinsko-ruským konfliktom už v minulosti opakovane kritizoval Kyjev aj západné krajiny.

aktuálne video

Antifašizmus musí byť základnou chrbticou vzdelávacieho programu, tvrdí premiér (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

Antifašizmus a pripomínanie si obetí holokaustu musí byť základnou chrbticou štátneho vzdelávacieho programu, povedal Fico novinárom v Múzeu holokaustu v Seredi na juhu Slovenska, kam zavítal pri príležitosti pamätného dňa obetí holokaustu a rasového násilia. "Každý, kto chodí na strednú školu, by mal povinne navštíviť múzeum takéhoto charakteru..., nech aspoň na vlastné oči cez fotografie vidia, aké svinstvá napáchali nacisti a fašisti," skonštatoval Fico. Upozornil, že svet je plný falošnosti a klamstva, keďže na jednej strane sa hovorí o napáchaných zločinoch, no na druhej strane sa plynutím času robia neuveriteľné kompromisy, ktoré urážajú obete holokaustu a rasového násilia.

Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) počas prehliadky Múzeua holokaustu v Seredi
Zobraziť galériu (6)
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) počas prehliadky Múzeua holokaustu v Seredi  (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

"Na jednej strane všetci hovoríme o fašizme, nacizme, a pritom mlčky tolerujeme, že po Ukrajine pobehujú jednotky, ktoré majú úplne jasné označenie, ktoré je napojené na hnutie, ktoré dnes považujeme za nebezpečné a zakázané. Pretože ide o geopolitický súboj, tak to nikomu nevadí," vyhlásil.

Na Slovensku sa s veľkou ľahkosťou používa slovo fašista, tvrdí Fico

V súčasnosti sa podľa neho aj na Slovensku s veľkou ľahkosťou používa slovo fašista. "Hneď ako máte nejaký iný názor, ste okamžite označený za fašistu. Preto chcem za týchto okolností vzdať hold obetiam, nie patetickou rečou, ale chcem vyzvať k činu. Medzinárodná spoločnosť by mala uznať, že na Ukrajine nemôžu bojovať jednotky, ktoré používajú nacistické označenia, ktoré sa často tak podľa všetkého aj správajú," uviedol.

Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) počas prehliadky Múzeua holokaustu v Seredi
Zobraziť galériu (6)
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) počas prehliadky Múzeua holokaustu v Seredi  (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

Predseda vlády tvrdí, že je potrebné podstatne tvrdšie reagovať na urážky, keď niekto bez akýchkoľvek dôvodov niekoho označí za predstaviteľa hnutia, ktoré je odmietané na celom svete. Avizuje, že budúci rok si budeme pripomínať 80. rokov od skočenia 2. svetovej vojny a na Slovensku sa chystá celý rad podujatí.

Fico dlhodobo kritizuje sankcie kvôli vojne na Ukrajine

Fico počas konfliktu na Ukrajine v minulosti napríklad kritizoval protiruské sankcie a tvrdil, že Rusko nemožno poraziť v konvenčnej vojne. Tvrdil tiež, že stratégia západných krajín ohľadom Ukrajiny zlyhala. Ficova terajšia vláda po vlaňajšom nástupe do úradu zastavila vojenskú pomoc Kyjevu zo štátnych zásob a odklonila sa od postojov Česka, krajín západnej Európy a Spojených štátov voči Ukrajine. Fico v minulosti označil Ukrajinu za jednu z najskorumpovanejších krajín a odmietol jej ambície na vstup do NATO. Tvrdil tiež, že Ukrajina je pod absolútnym vplyvom USA.

archívne video

Zelenskyj nalieha na USA, aby povolili útoky hlbšie do územia Ruska (Zdroj: Facebook/Volodymyr Zelenskyj)

Pôvodne prápor Azov vznikol v roku 2014 a pri jeho zrode stál jeden z šéfov ukrajinskej krajne pravicovej a neonacistickej scény. Táto dobrovoľnícka milícia potom bojovala na východe krajiny proti separatistom podporovaným Ruskom. Časom sa zoskupenie rozrástlo na pluk. Ukrajina tvrdí, že sa reformoval, oslobodil od svojho radikálneho nacionalistického pôvodu, začlenil do národnej gardy a je teraz apolitický.

Výročie prijatia protižidovských opatrení

Slovensko si 9. septembra pripomína výročie prijatia protižidovských opatrení za druhej svetovej vojny. Takzvaným židovským kódexom z roku 1941 Bratislava napríklad odobrala židom väčšinu politických práv alebo ďalej obmedzila ich vlastnícke práva a slobodu pohybu.

Na snímke v popredí predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) počas pietneho aktu kladenia vencov, v pozadí zľava minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD), podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD) a minister spravodlivosti SR Boris Susko (Smer-SD)
Zobraziť galériu (6)
Na snímke v popredí predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) počas pietneho aktu kladenia vencov, v pozadí zľava minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD), podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD) a minister spravodlivosti SR Boris Susko (Smer-SD)  (Zdroj: TASR - Henrich Mišovič)

Prijatiu protižidovských opatrení predchádzalo deportáciám asi 70-tisíc Židov z územia vtedajšieho Slovenska do koncentračných táborov. Slovensko bolo počas vojny späté s nacistickým Nemeckom. Terajší slovenský prezident Peter Pellegrini na pietnom podujatí v Bratislave povedal, že 9. septembra sa spája s tragickou kapitolou slovenských dejín.

Viac o téme: FašistiRobert FicoAzovVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu