Utorok24. september 2024, meniny má Ľubor, Ľuboš, zajtra Vladislav

Štát škodí sám sebe, ľudia prichádzajú o vysoké sumy: Na TOMTO zákone prerábame milióny! Ostrá kritika odborníka

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Pracujúci nemusia čakať, kým dosiahnu vek odchodu do riadneho starobného dôchodku. Zvoliť si môžu aj predčasný dôchodok. Tisíce ľudí túto možnosť využilo najmä koncom minulého roka, keďže po legislatívnych zmenách sa im naskytla viac ako výhodná príležitosť a to aj napriek tomu, že mnohí mali chuť aj silu pracovať aj popri poberaní penzie. To však nemohli. Má to totiž háčik. Pracovať za plnú mzdu a súčasne poberať predčasný dôchodok im totiž zákon neumožňuje. Podľa odborníka na sociálnu politiku Jozefa Mihála však štát takto škodí samému sebe.

archívne video

Začal sa vyplácať rodičovský dôchodok, vyplatený bude jednorazovo (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Podľa platných zákonov môžete ako dôchodca pracovať a nemusíte to ani oznámiť to Sociálnej poisťovni. V určitých prípadoch si dokonca môžete uplatniť aj odvodovú úľavu. Existuje však jedna výnimka a tou je predčasný dôchodok, pri ktorom môžete pracovať na dohodu len v príapde, ak váš ročný príjem nepresiahne stanovenú hranicu 2400 eur ročne. „Ak túto sumu presiahnete, Sociálna poisťovňa výplatu dôchodku zastaví a obnoví ju až v ďalšom kalendárnom roku, kedy vykoná zúčtovanie,“ uvádza Sociálna poisťovňa.

Ako však upozornil Jozef Mihál na sociálnej sieti, štát takýmto „zákazom pracovať" poberateľom predčasných starobných dôchodcov trestá sám seba. Okrem toho poukazuje aj na to, že „šikovní“ vedia legislatívu obísť a tak štát stráca dvakrát.

Štát škodí sám sebe,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/Daňové a odvodové tipy Jozefa Mihála)

„V prípade občana, ktorý zarábal 800 eur mesačne - štát prichádza o 504 eur mesačne. V prípade občana, ktorý zarábal 1600 eur mesačne - štát prichádza o 1088 eur mesačne. Ak ide o skúseného, kvalifikovaného pracovníka, ktorý zarábal 3000 eur mesačne a zrejme prešiel do "šedej zóny" - štát prichádza o vyše 2000 eur mesačne,“ poznamenal.

 „V júli 2024 Sociálna poisťovňa vyplácala predčasný starobný dôchodok 42 000 osobám. Ak by polovica z nich mohla pracovať, pri príjme verejných rozpočtov v priemere 1000 eur na jedného, mohol štát získať za jeden mesiac sumu 21 miliónov eur.... a za rok 250 miliónov, to by sa ministrovi financií pri konsolidácii verejných financií mohlo hodiť... ale nie, oni si radšej načapujú z druhého piliera...,“ dodal.

Pripomenul tiež, že najväčší nápor žiadostí o predčasné starobné dôchodky prichádza práve teraz.

Viac o téme: DôchodcaDôchodkyPredčasný dôchodok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu