Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

MIMORIADNY ONLINE V Kyjeve bolo zase rušno! Zelenskyj navrhol nového šéfa ukrajinskej diplomacie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes navrhol parlamentu ako nástupcu ministra zahraničia Dmytra Kulebu jeho prvého námestníka Andrija Sybihu. Informovala o tom agentúra Reuters. Kuleba podal v stredu demisiu, ktorú dnes parlament prijal. Zelenskyj ohlásil rozsiahlu obmenu kabinetu, ktorú zdôvodnil tým, že krajina potrebuje novú energiu. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO

Práca špecialistov - rembat 47 samostatná mechanizovaná brigáda! (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

ONLINE

21:50 Ruský postup pri Pokrovsku sa v posledných dňoch zastavil, hovorí Syrskyi.

20:58 Rakúska kancelárka pozýva Ukrajinu a Rusko na mierové rokovania vo Viedni.

19:49 Vzhľadom na postupujúce ruské jednotky ukrajinské úrady zastavili vypravovanie evakuačných vlakov z mesta Pokrovsk ležiaceho v Doneckej oblasti v bezprostrednej blízkosti frontovej línie. "Vzhľadom na zložitú bezpečnostnú situáciu je teraz východiskovou stanicou Pavlohrad v Dnepropetrovskej oblasti," uviedol na platforme Telegram gubernátor Doneckej oblasti Vadym Filaškin.

19:23 Po ukončení záchranných operácií v Poltave podľa úradov zahynulo 55 ľudí a 328 bolo zranených.

19:17 Počas augustového ruského útoku na Ukrajinu pravdepodobne nedošlo k narušeniu vzdušného priestoru Poľska, vyhlásil vo štvrtok operačný veliteľ poľských ozbrojených síl generál Maciej Klisz. Pátranie po objekte, ktorý sa považoval za ruský dron, nebolo úspešné a armáda v stredu večer pátranie ukončila.

18:25 Ministri spravodlivosti členských a pozorovateľských štátov Rady Európy (RE) na štvrtkovom stretnutí vo Vilniuse prijali deklaráciu, ktorá načrtáva princípy riešenia otázok vyvodenia zodpovednosti v súvislosti s ruskou agresiou proti Ukrajine.

18:07 Ukrajina a Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) sa dohodli, že jej experti budú okrem jadrových elektrární monitorovať situáciu aj v kľúčových ukrajinských transformačných staniciach a rozvodniach. Informoval o tom vo štvrtok na brífingu šéf Štátnej inšpekcie jadrového dozoru Ukrajiny (SNRIU) Oleh Korikov.

18:00 Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vo štvrtok zopakoval, že Ukrajina má právo brániť sa, a to aj zbraňami dlhého dosahu, ktoré dokážu zasiahnuť vojenské ciele v Rusku. Ukrajinská ofenzíva v ruskej Kurskej oblasti podľa neho dosiahla "veľa", avšak ťažko povedať, ako sa situácia vyvinie ďalej.

17:45 České ministerstvo zahraničných vecí ocenilo "neúnavné úsilie" bývalého šéfa ukrajinskej diplomacie Dmytra Kulebu najmä pri získavaní podpory spojencov. V spolupráci chce pokračovať aj s novým ukrajinským ministrom. Český rezort to uviedol vo štvrtok na sociálnej sieti X.

17:25 Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtkovom prejave v zozname možných mierových sprostredkovateľov v rusko-ukrajinskom konflikte nemenoval Maďarsko.

17:04 Ukrajinský parlament schválil vymenovanie ôsmich ministrov.

16:43 Holandsko zvýši budúci rok svoje výdavky na obranu o viac než desať percent a investuje do nákupu tankov, stíhačiek, fregát a systémov protivzdušnej obrany. Holandská vláda to zdôvodňuje novými bezpečnostnými hrozbami. Oznámila to vo štvrtok holandská vláda.Holandská vláda uviedla, že výdavky na obranu sa budúci rok zvýšia o 2,4 miliardy eur a celkový ročný rozpočet na ňu tak dosiahne približne 24 miliárd eur. "Nové hrozby si vyžadujú, aby sme konali. Bezohľadná invázia Ruska na Ukrajinu ukazuje, že útok na alianciu NATO už nie je nemysliteľný," uviedol holandský minister obrany Ruben Brekelmans.

15:51 Maďarský helsinský výbor vyzval európske organizácie, aby zabezpečili finančné zdroje pre 2000 až 3000 utečeneckých rodín pochádzajúcich z Ukrajiny, ktoré boli 20. augusta nútené opustiť svoje dočasné ubytovanie v Maďarsku v dôsledku nového vládneho nariadenia.

14:08 Poľská armáda ukončila pátranie po objekte, ktorý prenikol koncom augusta do vzdušného priestoru Poľska v čase, keď Rusko útočilo na susednú Ukrajinu. Objekt sa nepodarilo nájsť ani po desiatich dňoch pátrania, oznámilo operačné velenie poľských ozbrojených síl (DORSZ). 

13:42 Rusko začiatkom septembra stiahlo do Kurskej oblasti viac ako 60 000 vojakov, aby čelili prebiehajúcej invázii Ukrajiny, uviedol prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore pre NBC News.

13:28 Keď sa na Ukrajine začal nový školský rok, Rusko zintenzívnilo svoje útoky na tamojšie vzdelávacie zariadenia, čím ďalej narušilo študijný proces, ktorý už bol vážne ovplyvnený rozsiahlou vojnou, a rozsieva úzkosť medzi študentov a ich rodiny.

13:05 V kľúčovom bode vojny proti Rusku prezident Volodymyr Zelenskyj pristúpil k zásadnej rekonštrukcii svojej vlády, pričom trval na tom, že „dnes je potrebná nová energia“ vo vláde.

12:57 Notár z členskej krajiny EÚ neporušuje sankcie voči Rusku, keď osvedčuje predaj nehnuteľnosti, ktorá patrí ruskej spoločnosti nezapísanej na sankčnom zozname Únie. Upozornil na to vo štvrtok Súdny dvor EÚ.

12:50 Ruské ministerstvo obrany vo štvrtok oznámilo, že jeho sily dobyli obec Zavitne v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Ukrajinské vzdušné sily zároveň oznámili, že Rusko v noci na štvrtok zaútočilo na územie Ukrajiny 78 dronmi. Ukrajinská obrana zostrelila 60 z nich, informujú o tom agentúry Reuters a DPA.

12:02 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes navrhol parlamentu ako nástupcu ministra zahraničia Dmytra Kulebu jeho prvého námestníka Andrija Sybihu. Informovala o tom agentúra Reuters. Kuleba podal v stredu demisiu, ktorú dnes parlament prijal. Zelenskyj ohlásil rozsiahlu obmenu kabinetu, ktorú zdôvodnil tým, že krajina potrebuje novú energiu.

11:39 Ukrajinský parlament vo štvrtok schválil demisiu ministra zahraničných vecí Dmytra Kulebu. K výmene na poste šéfa ukrajinskej diplomacie dochádza v rámci reorganizácie vlády nariadenej prezidentom Volodymyrom Zelenským, podľa ktorého krajina potrebuje "novú energiu" v kľúčovom momente vojny proti Rusku. Informujú o tom agentúry Reuters a AFP.

11:20 Rusko sa snaží zachovať tranzit plynu do Európskej únie (EÚ), ale nemôže prinútiť Ukrajinu, aby predĺžila svoju tranzitnú dohodu po 31. decembri. Uviedol to vo štvrtok prezident Vladimir Putin na Východnom ekonomickom fóre (EEF) vo Vladivostoku. Informuje o tom agentúra Reuters.

11:00 Cieľom prieniku ukrajinských síl do ruskej pohraničnej Kurskej oblasti bolo spomaliť postup ruskej armády v Donbase. To sa však nepodarilo a Kyjev len oslabil svoje sily pozdĺž ostatných častí frontu, vyhlásil vo štvrtok ruský prezident Vladimir Putin. Informujú o tom agentúry Reuters a AFP.

10:51 Pri ruských útokoch na Ukrajine zahynuli za posledný deň najmenej dvaja civilisti a najmenej 19 bolo zranených, informovali regionálne úrady 5. septembra.

10:40 Bieloruská armáda potvrdila zostrelenie bezpilotného lietadla skoro 5. septembra, krátko po tom, ako monitorovacia skupina Belarusian Hajun oznámila, že Bielorusko zostrelilo dva ruské útočné bezpilotné lietadlá.

10:29 Ruský prezident Vladimir Putin dnes ako možných sprostredkovateľov pre prípadné mierové rozhovory s Ukrajinou navrhol Brazílii, Čínu a Indiu. Podľa agentúry Reuters Putin, ktorý sa vo Vladivostoku zúčastňuje na plenárnom zasadnutí ekonomického fóra, tiež povedal, že základom rokovaní by mohla byť dohoda pripravovaná počas rusko-ukrajinských rozhovorov v Istanbule na jar 2022. Dodal tiež, že Moskva mierové rokovania nikdy neodmietala.

10:17 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v piatok na vojenskej leteckej základni Ramstein v Nemecku zúčastní na zasadnutí skupiny krajín, ktoré Kyjevu dodávajú zbrane. Napísal o tom časopis Spiegel, informuje agentúra Reuters.

9:39 Počet obetí ruského úderu proti ukrajinskému mestu Poltava z 3. septembra stúpol na 54, informovala 5. septembra počas prebiehajúcich záchranných operácií Štátna pohotovostná služba.

9:10 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 5. septembru podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

8:53 Rusko vie, že na Ukrajine sa nachádzajú zahraniční vojenskí inštruktori, ktorí sa zapájajú do vojenských akcií aj do výcviku ukrajinských síl. Vyhlásil to vo štvrtok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, informuje agentúra Reuters.

8:42 NATO sa nevzdalo myšlienky zostreliť ruské rakety nad ukrajinsko-litovským prezidentom Nausedom. "Dnes nemôžeme povedať, že táto diskusia sa skončila a máme nejaké konkrétne výsledky, ale naše krajiny spolu s ďalšími štátmi takéto diskusie iniciujú."

8:14 Rusko presunulo 90 % svojich lietadiel používaných na útok na Ukrajinu mimo 300-kilometrovú zónu od ukrajinských hraníc, uviedol Biely dom.

7:40 Belgické federálne ministerstvo zahraničných vecí v stredu potvrdilo, že traja ukrajinskí vojaci s vážnymi popáleninami boli prijatí na liečbu do vojenskej nemocnice kráľovnej Astrid.

7:10 V Kyjeve bolo o 6:40 miestneho času počuť viacero výbuchov, informoval novinár Kyiv Independent.

6:55 Poslanecký klub vládnej strany Sluha ľudu v ukrajinskom parlamente navrhuje na post ministra zahraničných vecí Ukrajiny Andrija Sybihu, ktorý doteraz zastával funkciu prvého námestníka odstupujúceho šéfa diplomacie Dmytra Kulebu.

6:27 Chladiacu vežu ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES), ktorá bola v auguste vážne poškodená pri požiari, bude pravdepodobne treba zbúrať. S odvolaním sa na vyhlásenie generálneho riaditeľa Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafaela Grossiho o tom v noci na štvrtok informovala agentúra Reuters.

6:15 Rusko zasiahlo Sumskú oblasť 4. septembra počas dňa 149-krát, pričom zranilo sedem ľudí, informovala vojenská správa Sumskej oblasti.

6:00 Bieloruské vzdušné sily zostrelili 5. septembra pri bieloruskom meste Gomel dva ruské útočné drony, tvrdila monitorovacia skupina Belaruski Hajun.

Ukrajinský parlament odložil rokovanie o Kulebovej demisii na štvrtok

Ukrajinský parlament na svojej schôdzi v stredu posúdil žiadosti o uvoľnenie z funkcie, ktoré v uplynulých dňoch podali viacerí členovia vlády alebo vysokí vládni úradníci. Ako informovala agentúra AP, poslanci dve z demisií neodobrili. Žiadosťou ministra zahraničných vecí Dmytra Kulebu o uvoľnenie z postu sa budú zaoberať vo štvrtok, doplnila britská stanica BBC.

Poslanci parlamentu v stredu schválili demisiu ministra spravodlivosti Denysa Maľusku, podpredsedníčky vlády pre európsku a euroatlantickú integráciu Oľhy Stefanišynovej, ministra strategických odvetví Olexandra Kamyšina a ministra životného prostredia a prírodných zdrojov Ruslana Striľca. Zároveň chýbalo niekoľko hlasov na schválenie demisie ministerky pre reintegráciu dočasne okupovaných území Iryny Vereščukovej a šéfa Fondu štátneho majetku Vitalija Kovaľa.

Agentúra AP konštatovala, že Kulebova demisia je veľkým prekvapením: ide o kariérneho diplomata, ktorý neúnavne apeloval na Západ, aby Ukrajine napadnutej Ruskom poskytoval systematickú vojenskú a politickú podporu. Po ukrajinskom prezidentovi Volodymyrovi Zelenskom sa Kuleba stal najuznávanejším predstaviteľom Ukrajiny v zahraničí, pričom si vybudoval tesné vzťahy s rezortnými kolegami z Európy a USA, doplnila AP.

Profesor politológie z Kyjeva Olexij Haran v rozhovore pre AP uviedol, že Kuleba je "dobrý komunikátor a je zlé ho stratiť ako ministra". Haran súčasne dodal, že nateraz nie je známe, aká bude Kulebova ďalšia pozícia. Vyslovil však predpoklad, že Kulebov odchod pravdepodobne neprinesie žiadnu zmenu do ukrajinskej zahraničnej politiky, a to aj vzhľadom na zoznam jeho možných nástupcov.

USA uvalili sankcie na prokremeľskú stanicu RT a obvinili dvoch zamestnancov

Spojené štáty v stredu vzniesli obvinenia voči dvom zamestnancom Moskvou financovanej televíznej stanice Russia Today (RT) a uvalili sankcie na jej vedúcich pracovníkov. Dôvodom sú údajné snahy stanice ovplyvniť nadchádzajúce prezidentské voľby v USA. Informujú o tom agentúry AFP a Reuters.

Medzi desiatimi fyzickými a dvoma právnickými osobami, na ktoré ministerstvo financií uvalilo sankcie, je šéfredaktorka RT Margarita Simoňjanová a jej zástupkyňa Jelizaveta Brodská. Americké ministerstvo financií uviedlo, že šéfredaktorka a ďalšie osoby spojené s touto televíziou tajne najímali vplyvné osobnosti na sociálnych sieťach, aby ovplyvňovali verejnú mienku v USA v prospech Ruska.

Minister spravodlivosti USA Merrick Garland oznámil, že voči dvom zamestnancom RT vzniesli v New Yorku obvinenia z prania špinavých peňazí a porušenia zákona o registrácii zahraničných agentov. Obvinenými osobami sú 31-ročný Konstantin Kalašnikov a 27-ročná Jelena Afanasievová. Ruský prezident Vladimir Putin vedel o krokoch, ktoré stanica RT podnikala s cieľom ovplyvniť voľby, vyhlásil v stredu Biely dom v súvislosti s obvineniami. "Sme presvedčení, že pán Putin si bol týchto krokov vedomý," povedal hovorca Národnej bezpečnostnej rady John Kirby.

Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) podľa Reuters samostatne požiadal súd o povolenie zabaviť 32 internetových domén, ktoré sa podľa americkej vlády podieľali na "škodlivých zásahoch zo zahraničia" vrátane pokusov oslabiť podporu verejnosti pre americkú pomoc Ukrajine, ktorú vo februári 2022 napadla ruská armáda.

Podľa poslankyne ruskej Štátnej dumy Marije Butinovej sú obvinenia USA "čistý nezmysel" a Moskve nezáleží na tom, či v novembrových prezidentských voľbách v USA zvíťazí demokratická kandidátka Kamala Harrisová alebo republikán Donald Trump. "Jediným víťazom amerických volieb je americký súkromný vojensko-priemyselný komplex," povedala Butinová. Moskva opakovane vyhlásila, že do amerických volieb nezasahuje.

Televízna stanica RT podľa agentúry Reuters na situáciu reagovala výsmešne. "V živote sú isté tri veci: smrť, dane a zasahovanie RT do volieb v USA," komentovala svoj prípad televízia. Ministerstvo spravodlivosti USA už predtým varovalo, že Rusko predstavuje hrozbu pre nadchádzajúce prezidentské voľby. V júli ministerstvo spravodlivosti USA informovalo, že narušilo na sociálnych sieťach ruskú kampaň s prepojením na stanicu RT, ktorej cieľom bolo šíriť správy v prospech Kremľa.

Už v súvislosti s prezidentskými voľbami v roku 2016, keď Trump vo voľbách porazil demokratku Hillary Clintonovú, tvrdili americké spravodajské služby, že Rusko Trumpovi pomáhalo, za čo vtedy Trumpovi hrozila ústavná žaloba. Vyšetrovanie, ktoré následne viedol bývalý riaditeľ FBI Robert Mueller, však nepreukázalo napojenie Trumpa a jeho tímu na Rusko. Obvinenia, že Rusko vo voľbách pôsobí v prospech Trumpa, sa objavilo potom aj v roku 2020, keď vtedajší úradujúci prezident napokon prehral s demokratom Joeom Bidenom. Moskva obvinenia zo zasahovania do amerických volieb v oboch prípadoch poprela.

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu