Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Rezort zdravotníctva odmieta vyjadrenia Banskobystrického kraja, že neplní prísľuby v súvislosti s pneumológmi

Zuzana Dolinková Zobraziť galériu (2)
Zuzana Dolinková (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR odmieta vyjadrenia Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), že neplní prísľuby v súvislosti s kritickým nedostatkom pneumologických ambulancií. Tvrdí, že po predchádzajúcich rokovaniach so zástupcami kraja ministerstvo začalo okamžite konať a napĺňať dohodnuté závery. Uviedli to z komunikačného oddelenia rezortu v reakcii na stredajšiu (10. 7.) tlačovú konferenciu predsedu BBSK Ondreja Luntera. Ten upozornil na kritickú situáciu a apeluje na okamžité riešenia.

V tejto súvislosti poslal ministerstvu aj list. "Vyzývam Ministerstvo zdravotníctva SR, ako regulátora zdravotnej starostlivosti, aby bezodkladne prijalo zodpovedné kroky na zvrátenie tejto kritickej situácie," uviedol. Žiada napríklad nový katalóg výkonov, v rámci ktorých budú vyššie ohodnotené výkony pneumológov a predĺženie lehoty, počas ktorej môže pacientom lieky predpísať aj všeobecný lekár.

archívne video

Ministerstvo zdravotníctva sa snažilo hľadať cestu ako zabrániť nesúhlasu Slovenska so stanovami WHO (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Rezort zdravotníctva podotkol, že už bol spustený proces uvoľnenia preskripcie, aby mohli aj všeobecní lekári predpisovať pneumologické lieky. "Momentálne v tejto žiadosti bežia zákonné lehoty. Uvedená žiadosť je plánovaná na prerokovanie 6. augusta a vykonateľnosť od 1. novembra," priblížil. V súvislosti s požiadavkou zmeny dĺžky preskripcie ozrejmil, že legislatíva neumožňuje takúto úpravu len pre pneumologické lieky. "S predĺžením lehôt zo šesť na 12 mesiacov v mnohých prípadoch nesúhlasili ani samotní pneumológovia, keďže je potrebné pacienta pri nastavenej liečbe sledovať, čo môže len špecialista," doplnilo ministerstvo.

Na snímke uprostred podpredseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) a kandidát na župana BBSK Ondrej Lunter a poslanci zastupiteľstva BBSK za Hlas-SD
Zobraziť galériu (2)
Na snímke uprostred podpredseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) a kandidát na župana BBSK Ondrej Lunter a poslanci zastupiteľstva BBSK za Hlas-SD  (Zdroj: TASR - Ján Krošlák)

Zároveň uviedlo, že zoznam zdravotných výkonov pre špecializačné odbory pneumoftizeológia a pediatrická pneumoftizeológia je pripravený a nasleduje jeho implementácia. Tá podľa rezortu vyžaduje úpravu informačných systémov poskytovateľov zdravotnej starostlivosti a zdravotných poisťovní i úpravu zmluvných vzťahov medzi nimi. Rezort dodal, že jedným z nástrojov riešenia nedostatku pneumológov je aj rezidentské štúdium. Pripomenul tiež, že od tohto roku navýšil počty medikov na lekárskych fakultách.

Ministerstvo zdravotníctva neplní svoje prísľuby

Lunter tvrdí, že ministerstvo zdravotníctva neplní svoje prísľuby v súvislosti s kritickým nedostatkom pneumologických ambulancií a s chronicky chorými pacientmi hrá "trestuhodnú, nebezpečnú hru". Upozornil, že pneumologické ambulancie v kraji trvalo zanikajú. Aktuálne podľa jeho slov zostalo bez pneumológa minimálne 9000 pacientov, keďže ich lekári zavreli ambulancie a išli do dôchodku.

Viac o téme: AmbulancieBBSKMinisterstvo zdravotníctvaOndrej LunterPneumológovia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu