Nedeľa6. október 2024, meniny má Natália, zajtra Eliška, Elisa

Začal sa súd s vodcom sekty v Keni: Jej príslušníci sa vyhladovali na smrť

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: X/ODPP_KE)

NAIROBI - Vodca kresťanskej sekty v Keni, ktorej príslušníci sa vyhladovali na smrť, predstúpil v pondelok pred súd v Mombase. Samozvaný pastor Paul Nthenge Mackenzie je spolu s 94 ďalšími osobami obvinený zo šírenia extrémistickej ideológie a vedenia organizovanej zločineckej skupiny.

Ako pripomenula agentúra AFP, Mackenzie údajne prisľúbil členom sekty, že ak prestanú prijímať potravu, "stretnú sa s Ježišom". Podľa miesta nálezu tiel obetí je táto tragédia označovaná ako "masaker z lesa Shakahola". Celosvetovo ide podľa AFP o jeden z najzávažnejších masakrov súvisiacich s náboženskou sektou - o život prišlo vyše 400 ľudí.

archívne video

Ingrid Brocková o rozvojovej pomoci EÚ pre Afriku (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Pitvami sa zistilo, že kým hlavnou príčinou smrti sa zdalo byť vyhladovanie, pričom niektoré obete – vrátane detí – boli udusené, zbité alebo zaškrtené. V dokumentoch súdu sa tiež písalo, že niektorým boli odstránené orgány. Mackenzie aj ostatní obžalovaní odmietli počas januárového pojednávania obvinenia z terorizmu. Ďalší obžalovaní – 55 mužov a 40 žien – sú stíhaní aj za vraždu, zabitie, únos, týranie detí a týranie.

Začal sa súd s
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: X/ODPP_KE)

Prokurátori vo vyhlásení pred pondelňajším pojednávaním uviedli, že plánujú predvolať asi 90 svedkov a chcú aj návštevu miesta činu. "Obžaloba predloží dôkazy, že obvinený... fungoval skôr ako dobre organizovaný zločinecký podnik vydávajú sa za cirkev pod vedením (Mackenzieho)," uvádza sa vo vyhlásení.

Prokuratúra tvrdí, že Mackenzie dohliadal na "zložitý systém riadenia" vrátane ozbrojenej milície, ktorá presadzovala jeho nariadenia s "bezohľadnou účinnosťou". Mackenzieho zatkli deň po tom, čo polícia v apríli minulého roka prvýkrát vstúpila do lesa Shakahola a našla štyri telá a niekoľko ďalších hladujúcich ľudí.

Minister vnútra obvinil kenskú políciu

Minister vnútra Kithure Kindiki minulý rok obvinil kenskú políciu z laxnosti pri vyšetrovaní prvých správ o nútenom hladovaní ľudí. "Masaker v Shakahole je najhorším narušením bezpečnosti v histórii našej krajiny," povedal minister na vypočutí senátneho výboru a sľúbil, že bude neúnavne presadzovať právne reformy na obmedzenie činnosti pochybných kazateľov.

Začal sa súd s
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: X/ODPP_KE)

Zo správ kenského senátu a štátom financovaného orgánu na ochranu ľudských práv totiž vyplýva, že úrady mohli úmrtiam zabrániť. Aj kenská národná komisia pre ľudské práva (KNCHR) v marci kritizovala bezpečnostné zložky v Malindi za "hrubé zrieknutie sa povinností a nedbanlivosti". AFP konštatuje, že táto hrôzostrašná sága v prevažne kresťanskej Keni upriamila pozornosť na neúspešné snahy o reguláciu cirkví a siekt, ktoré sa venujú nezákonnej činnosti.

Viac o téme: SektaSúd KeňaPaul Nthenge Mackenzie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu