Nedeľa6. október 2024, meniny má Natália, zajtra Eliška, Elisa

Slovensko má za sebou búrlivú noc: Búrky narobili výrazné škody! Nie je im koniec, udrú v TÝCHTO miestach

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: unsplash.com/Johannes Plenio)

BRATISLAVA - Intenzívna blesková aktivita, veľké úhrny zrážok, ale aj škody. Taká je bilancia nočných búrok, ktoré sa prehnali Slovenskom z nedele na pondelok. Najhoršia situácia bola na severozápade krajiny, ale aj na severe, kde boli búrky najintenzívnejšie. Búrlivému počasiu však nie je koniec.

Búrky sa začali nad Slovenskom formovať ešte v nedeľu večer, západ krajiny ohrozovali búrky prichádzajúce od Rakúska a sever krajiny, naopak, tie, ktoré sa sformovali v Poľsku. A práve tie druhé spomenuté boli mimoriadne intenzívne. K našich severným susedom priniesli silné dažde, dokonca sa tu vyskytla aj supercela. "Cez Mielec v Podkarpatskom vojvodstve v nedeľu popoludní prešla búrková supercela. Vietor lámal stromy a poškodzoval elektrické vedenie, dážď zaplavil pivnice. Hasiči v celom regióne zasahovali viac ako 200-krát," informuje portál imeteo.sk. 

Ako dodali, silný vietor, ktorý sprevádzal búrky, poškodil aj dve budovy – jednu obytnú, druhú hospodársku, kde strhol aj strechu obytného domu. Búrky aktuálne pustošia sever Slovenska, konkrétne okolie Martina, Vrútok a Ružomberka, kde od polnoci doteraz udrelo už vyše 2-tisíc bleskov. Postupne však búrky budú zanikať. Intenzívne boli aj zrážky - na zrážkomernej stanici Dohňany - Biela voda spadlo za uplynulých 6 hodín až 40 milimetrov zrážok. 

Slovensko má za sebou
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SHMÚ)
Slovensko má za sebou
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: blitzortung.org)

Naďalej bude búrlivo

Naďalej však treba byť obozretní, podľa meteorológov bude naďalej mimoriadne búrlivo. V pondelok síce bude slnečno a dusno, no bude prevládať premenlivá oblačnosť a miestami bude aj zamračené. Podľa SHMÚ hrozia na strednom a východnom Slovensku v pondelok búrky. Výstraha prvého stupňa platí do 18.00 h. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojom webe.

Búrky môžu byť spojené s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 30 milimetrov za pol hodinu, s nárazmi vetra s rýchlosťou 65 až 85 kilometrov za hodinu a krúpami. SHMÚ predbežne vydal výstrahy aj na utorok (9. 7.), keď sa očakávajú na juhu Slovenska vysoké teploty až do 34 stupňov Celzia.

Slovensko má za sebou
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SHMÚ)

Viac o téme: PočasiePredpoveď počasiaBlesková aktivitaIntenzívne búrky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu