Piatok25. október 2024, meniny má Aurel, zajtra Demeter

AKTUÁLNE Streľba v ruskom Dagestane: Synagóga, kostol a policajný post sú pod útokom, hlásia mŕtvych!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: X/@Gerashchenko_en)

MOSKVA - Pri dnešných útokoch neznámych páchateľov v ruskom Dagestane zahynulo niekoľko ľudí vrátane šiestich policajtov a údajne aj kňaza a strážcu kostola. Vyplýva to zo správ ruských tlačových agentúr, podľa ktorých neznámi ľudia strieľali na synagógu a pravoslávny kostol v meste Derbent a tiež na policajné stanovište v regionálnej metropole Machačkale. Agentúra Interfax neskôr napísala, že v jednej z ulíc Machačkaly stret pokračoval a v Derbente sa streľba obnovila. Portál Baza, ktorý má blízko k ruským bezpečnostným štruktúram, informuje o dvoch zabitých útočníkoch. Ďalšie dva bezpečnostné zložky podľa Interfaxu zadržali. Ich celkový počet ale nie je známy, poznamenal server Kommersant.

archívne video

Autentické zábery zo štvrtkového zásahu polície počas streľby v Prahe (Zdroj: Tip čitateľa)

Neznámi útočníci strieľali z automatických zbraní na synagógu a kostol v Derbente, informovala najprv štátna agentúra TASS s odvolaním sa na miestne úrady. Podozriví údajne ušli vo vozidle. Médiá informovali, že synagóga horí. Neskôr Interfax informoval o obnovení streľby v meste. "V Derbente vypálili synagógu a kostol. Podľa aktuálne dostupných informácií sa prestrelka obnovila, " cituje agentúra tlačovú službu dagestánskeho ministerstva vnútra.

Onedlho po streľbe na kostol a synagógu v Derbente ruské médiá informovali tiež o útoku v Machačkale, ktorá sa nachádza asi 120 kilometrov severne od Derbentu. Podľa Interfaxu, ktorý sa odvoláva na regionálne ministerstvo vnútra, neznámi ľudia zaútočili na policajné stanovište. Agentúra TASS informovala v tomto prípade o streľbe a Interfax, že po útoku na policajný post pokračoval stret v jednej z miestnych ulíc.

Ruské úrady zároveň neskôr informovali o "likvidácii" dvoch ozbrojencov a dvoch zadržaných v Machačkale. Úrady v Dagestane medzitým podľa serveru Kommersant vyhlásili "režim protiteroristickej operácie". Pátranie po útočníkoch podľa dostupných informácií pokračuje.

TASS medzitým informoval o šiestich zabitých a 12 zranených policajtoch, Interfax s odvolaním sa na svoje zdroje uvádza rovnaký počet zabitých, ale 23 zranených policajtov. Predtým médiá písali o jednom zabitom a jednom ranenom policajtovi v Derbente a jednom zabitom a šiestich zranených v Machačkale. Médiá zároveň informovali o zabitom kňazovi v derbentskom kostole a mŕtvom strážcovi kostola v Machačkale. Podľa agentúry TASS sa terčom útokov v Derbente a Machačkale stali dva pravoslávne chrámy, synagóga a policajné stanovište. Juhoruský Dagestan sa nachádza na severnom Kaukaze a býval predtým miestom častých útokov islamských separatistov, ich intenzita však pred rokmi výrazne klesla.

Viac o téme: KostolPolíciaStreľbaSynagógaDagestanská republika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu