BRATISLAVA – To, čo chutí nám, nemusí obstáť vo svete. A práve to sa podľa najnovšieho rebríčku najhorších slovenských jedál stalo. Na popredné miesta sa totiž dostali aj naše najtypickejšie pochúťky ako demikát, treska či makovník.
Portál tasteatlas.com pripravil rebríček 16-tich najhoršie hodnotených slovenských potravín. Niektoré priečky nás skutočne šokovali.
1. Smotanová nátierka
Na prvom miesta sa umiestnila smotanová nátierka. Zdá sa, že kombinácia sušeného mlieka a cmaru nemusí byť pochúťkou pre každého.
2. Ryžový nákyp
Obľúbený ryžový nákyp, ktorý nám varievajú naše staré mapy a často vynahradí aj hlavné jedlo, v zahraničí zrejme taktiež neuspel. Umiestnil sa na šokujúcom druhom mieste najhorších jedál.
3. Kokosové ježe
Toto zrejme prekvapí nie jednu gazdinú. Kokosové ježe už dlho patria medzi koláče, ktoré nesmú chýbať na vianočnom či veľkonočnom stole. Práve táto klasika sa však stáva obrovským prepadákom vo svete.
4. Demikát
Bryndza patrí azda medzi slovenské najobľúbenejšie a najtypickejšie suroviny. Okrem bryndzových halušiek, si radi vychutnávame aj Demikár. Práve ten sa však umiestnil na šokujúcom štvrtom mieste. Zdá sa teda, že typická chuť bryndze nemusí byť pre každého.
5. Veka
Veka, alebo ako ju my voláme sendvič, tiež nezožal slávu. Táto pochúťka sa najčastejšie využíva na prípravu chlebíčkov a taktiež nechýba pri žiadnej oslave.
6. Fliačky s kapustou
Okrem bryndze patrí medzi slovenské obľúbené jedlá aj kapusta. Kombinácia cestovín a kapusty však nemusí byť každému po chuti. Zrejme aj preto si to vyslúžilo 6. miesto. V zahraničí by ste tento pokrm tak zrejme hľadali márne.
7. Liptauer alebo syrová nátierka
Liptauer je jednoduchá korenená syrová nátierka ochutená červenou paprikou a čerstvými bylinkami.
8. Karbanátky
Karbanátky alebo aj fašírky sú univerzálny názov pre mleté mäso, do ktorého sa pridáva syr či strúhanka a následne sa vypražia na panvici do tvaru packy. Ani táto slovenská pochutina v zahraničí nenašla úspech.
9. Strapačky
Zdá sa, že okrem cetovín, ľudia neobľubujú ani naše milované halušky s kapustou. Na tie sa zvyčajne dáva ešte opražená slaninka, ktorá dotvára celému jedlu unikátnu chuť. No ani napriek tomu to svet neočarilo
Najviac nás vo svetovom rebríčku však prekvapilo 12 a 13 miesto. Na 12. mieste sa totiž umiestnila naša najtypickejšia a najlepšia pochutina treska a na 13. zas makovník. Do rebríčka 16-tich najhorších slovenských jedál sa dostali aj bryndzové pirohy, laskonky, bratislavské rožky, žemľovka či medvedie labky.