Piatok25. október 2024, meniny má Aurel, zajtra Demeter

Na každé dieťa pôjde o 800 eur viac! Rezort práce predstavil veľké zvyšovanie príspevkov: Týka sa týchto prípadov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

BRATISLAVA – Veľké zmeny pre rodiny, ktorých dieťa si vyžaduje špecializovanú a vysoko odbornú starostlivosť. Ministerstvo práce od augusta zvyšuje príspevok v neštátnych akreditovaných centrách o stovky eur. Maximálna výška príspevku na jedno miesto v neštátnych akreditovaných centrách pre deti a rodiny sa zvýši od augusta o 40 %, teda mesačne o 800 eur.

archívne video 

Začal sa vyplácať rodičovský dôchodok, vyplatený bude jednorazovo (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Podľa rezortu práce, ktorý so zmenou prichádza, je tento krok dôležitý na zabezpečenie špecializovanej a vysoko odbornej starostlivosti pre deti s ťažkým zdravotným postihnutím. "Deti v akreditovaných centrách nemôžu z rôznych dôvodov vyrastať vo svojich rodinách či v náhradných rodinách, pre svoje vážne zdravotné problémy však potrebujú 24-hodinovú vysoko odbornú ošetrovateľskú starostlivosť. Ľudia, ktorí sa o tieto deti starajú, si preto zaslúžia pozornosť štátu, pretože je to obrovská služba nielen pre tieto deti, ale aj pre spoločnosť ako celok," uviedol šéf rezortu Erik Tomáš (Hlas-SD).

Na každé dieťa pôjde
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Pre aktuálny rok je maximálna suma finančného príspevku na miesto v neštátnom akreditovanom CDR stanovená na 24 852 eur. Novela zákona, ktorú v utorok schválil parlament, však od 1. augusta zvýši tento príspevok pre miesta v špecializovaných skupinách pre deti so zdravotným znevýhodnením, čím sa celková suma zvýši na takmer 100 000 eur.

Tieto centrá poskytujú starostlivosť v rôznych organizačných jednotkách, ako sú profesionálne náhradné rodiny a skupiny, z ktorých niektoré sú špecializované na rôznorodé potreby detí. Rezort dodal, že na Slovensku je na zabezpečenie súdneho rozhodnutia 4789 miest, pričom v akreditovaných neštátnych centrách je to 1021 miest.

Viac o téme: DetiFinanciePostihnutieStarostlivosťPeniaze
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu