Piatok25. október 2024, meniny má Aurel, zajtra Demeter

Tragický príbeh víťaza lotérie: Peniaze mu zničili život! Topil sa v dlhoch, vlastný brat naňho najal vraha

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: X/past2present_x)

PENSYLVÁNIA – William „Bud“ Post III. vyhral v roku 1988 v Pennsylvánskej štátnej lotérii 16,2 milióna dolárov (15 124 320 eur), no jeho život sa zmenil na hotovú nočnú moru. Ocitol sa v konkurze a dokonca sa stal terčom nájomného vraha, ktorého si najal jeho vlastný brat.

William „Bud“ Post III. vo veku 66 rokov vyhral 16,2 milióna dolárov (15 124 320 eur), no ocitol sa uprostred rozvodových drám a konfliktov so svojou rodinou. Bud sa narodil v Erie v Pensylvánii a mal problémové detstvo. Po tom, čo ako osemročný stratil matku, ho otec poslal do sirotinca. Viedol jednoduchý život a nikdy nevlastnil nové auto ani dom. V roku 1988 mu na bankovom účte zostalo len 2,46 dolára (2,30 eur). Rozhodol sa preto, že do záložne vloží jednu z posledných hodnotných vecí, ktoré vlastnil – prsteň za 40 dolárov (37 eur).

Peniaze dal Ann Karpikovej, majiteľke podnájmu, v ktorom žil, a priateľke, na kúpu 40 losov, uvádza denník Mirror. Vďaka tomuto rozhodnutiu sa mu podarilo vyhrať rozprávkovú sumu. Len štrnásť dní po tom, čo dostal prvú splátku svojej výhry, už minul 300 000 dolárov (280 080 eur). Peniaze daroval svojim súrodencom a investoval do rôznych podnikov, ako je reštaurácia na Floride a obchod s ojazdenými autami. Kúpil si aj lietadlo, a to napriek tomu, že nemal požadované oprávnenie na riadenie lietadla.

Žiaľ, o tri mesiace neskôr mal Bud dlh vo výške 500 000 dolárov (466 800 eur). O necelý rok neskôr ho rodina odcudzila. Následne zaplatil 395 000 dolárov (368 772 eur) za kaštieľ v Oil City v Pensylvánii s veľkolepými plánmi na jeho zveľadenie. Dobehli ho však právne problémy. Jeho bývalá gazdiná, z ktorej sa neskôr stala jeho milenka, postavila Buda pred súd, kde tvrdila, že jej dlží polovicu výhry. Sudca napokon rozhodol, že Bud gazdinej dlží tretinu výhry. V tom momente bol však prakticky chudobný. Nedarilo sa mu zarobiť peniaze a v roku 1992 sudca pozastavil vyplácanie jeho peňazí z lotérie.

Tragický príbeh víťaza lotérie:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

„Každý sníva o tom, že vyhrá peniaze, ale nikto si neuvedomuje nočné mory, ktoré s tým prichádzajú, ani problémy,“ uviedol Bud v roku 1993. „Bol som oveľa šťastnejší, keď som bol na mizine,“ dodal. V roku 1996 už toho mal dosť a pokúsil sa získať zvyšok svojej výhry, aby vyrovnal svoje dlhy. Pre Guardian podľa denníka Daily Mail povedal: „Keď už nebudem výhercom v lotérii, ľudia ma nechajú na pokoji. To je všetko, čo chcem. Len pokoj.“ Stále však nedokázal obmedziť svoje prepychové míňanie. Jeho brat sa dokonca pokúsil najať nájomného vraha, aby zavraždil jeho a jeho šiestu manželku. Pokus nevyšiel a Budovho brata zatkli.

Tragický príbeh víťaza lotérie:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Po vyriešení mnohých právnych problémov mu zostal 1 milión dolárov (933 200 eur), ktoré okamžite premárnil. Strávil čas za mrežami za usvedčenie zo streľby na vymáhača dlhov, ktorý navštívil jeho schátrané sídlo. Po prepustení žil z potravinových lístkov a skromných 450 dolárov (419 eur) mesačne, ktoré dostával ako invalidný príspevok. Zomrel 15. januára 2006 vo veku 66 rokov na ochorenie dýchacích ciest, informoval denník Los Angeles Times. Ostala po ňom siedma manželka a deväť detí z druhého manželstva.

Viac o téme: VýhraLotériaWilliam „Bud“ Post III
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu