Piatok25. október 2024, meniny má Aurel, zajtra Demeter

FOTO Dojatá prezidentka! TOTO si pre Čaputovú pripravil český prezident: Spoločná noc v Lánoch

Prezidentka Zuzana Čaputová, český prezident Petr Pavel s partnermi na divadelnom predstavení v Dejvickom divadle Zobraziť galériu (8)
Prezidentka Zuzana Čaputová, český prezident Petr Pavel s partnermi na divadelnom predstavení v Dejvickom divadle (Zdroj: Facebook/Zuzana Čaputová)

PRAHA - Prezidentka Zuzana Čaputová je na poslednej zahraničnej ceste v Česku a dostalo sa jej mimoriadnej pocty. Vôbec prvýkrát vo funkcii prezidenta Českej republiky sa Petr Pavel rozhodol prespať na zámku v Lánoch. A to rovno s končiacou slovenskou prezidentkou. Obaja sa tam spoločne s partnermi, Pavel s manželkou Evou a Zuzana Čaputová s partnerom Jurajom Rizmanom, presunuli v stredu večer z divadla po divadelnom predstavení.

V stredu večer sa slovenská prezidentka zúčastnila spoločne so svojím českým náprotivkom a partnermi na divadelnom predstavení v Dejvickom divadle. "Mrazivé aj vtipné, hlboké aj ľahké. Som vďačná, že tento krásny večer v Prahe sme spolu s Jurajom, prezidentom Petrom Pavlom a jeho manželkou Evou mohli stráviť s hercami, herečkami a divákmi v Dejvickom divadle. Každé ich predstavanie zasiahne srdce i dušu na správnom mieste," napísala v noci na sociálnej sieti prezidentka. Ovácie, ktoré jej a Pavlovi pripravilo publikum, ju dojali.

FOTO Dojatá prezidentka! TOTO
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Facebook/Zuzana Čaputová)
FOTO Dojatá prezidentka! TOTO
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Facebook/Zuzana Čaputová)

„Manželia Pavloví pani prezidentke a jej najbližšiemu tímu ponúkli možnosť, že môžu počas rozlúčkovej návštevy v Česku prespať na zámku v Lánoch, ktorý je inak po odchode prezidenta Miloša Zemana z funkcie zatiaľ nevyužívaný. Pani prezidentka bola ponukou potešená a prijala ju,“ povedal českému denníku Blesk.cz dôveryhodný zdroj z okolia prezidenta Českej republiky. S Čaputovou má Pavol podľa svojich slov vzácny názorový súlad. V stredu sa jej poďakoval jej za prínos k prehlbovaniu vzťahov medzi krajinami cez jej osobný prístup, ústretovosť, otvorenosť a korektnosť.

FOTO Dojatá prezidentka! TOTO
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Facebook/Zuzana Čaputová)

Blesk dodáva, že český prezident Pavel bol od svojho zvolenia na zámku v Lánoch iba dvakrát, raz na schôdzke s končiacim českým prezidentom Milošom Zemanom, druhýkrát sa tam išiel už vo funkcii prejsť na motorke. Zámok ako víkendové či odpočinkové sídlo zatiaľ nevyužíval. 

Spoločné raňanky a program na štvrtok

Vo štvrtok ráno sa obaja štátnici v Lánoch spoločne s parnermi naraňajkovali a priehliadli lánske záhrady. "Druhý deň rozlúčkovej návštevy v Prahe začíname na zámku Lány, letnom sídle československých a českých prezidentov. Na mieste, ktoré dýcha históriou a je symbolom trvalých vzťahov medzi oboma našimi národmi. Je previazané najmä s prvým a posledným československým prezidentom - Tomášom Garrigueom Masarykom a Václavom Havlom. Je nám cťou stráviť tu chvíle v neformálnom rozhovore s českým prezidentským párom," napísala na sociálnej sieti Čaputová.

FOTO Dojatá prezidentka! TOTO
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Facebook/Petr Pavel )
FOTO Dojatá prezidentka! TOTO
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Facebook/Petr Pavel )

Vo štvrtok prednesla prezidentka prejav na 10. ročníku konferencie Prague European Summit, na ktorej si tiež prevezme ocenenie Vision for Europe. To sa od roku 2016 každoročne udeľuje osobnostiam, ktoré sa zaslúžili o rozvoj európskych ideálov. V minulosti ocenenie dostal napríklad bývalý český minister zahraničných vecí Karel Schwarzenberg či slovenský expremiér Mikuláš Dzurinda.

Čaputová si vo štvrtok na Pražskom hrade prevzala z rúk českého prezidenta Pavla najvyššie české štátne vyznamenanie Rad Bieleho leva občianskej skupiny I. triedy, a to za obzvlášť vynikajúce zásluhy v prospech ČR. Pavlovi zároveň udelila najvyššie slovenské štátne vyznamenanie Rad Bieleho dvojkríža I. triedy, občiansky druh, za mimoriadne zásluhy o všestranný rozvoj vzťahov medzi ČR a SR.

Český prezident Petr Pavel si preberá z rúk slovenskej prezidentky Zuzany Čaputovej najvyššie slovenské štátne vyznamenanie Rad Bieleho dvojkríža I. triedy, občiansky druh, za mimoriadne zásluhy o všestranný rozvoj vzťahov medzi ČR a SR na ceremónii odovzdávania štátnych vyznamenaní na Pražskom hrade
Zobraziť galériu (8)
Český prezident Petr Pavel si preberá z rúk slovenskej prezidentky Zuzany Čaputovej najvyššie slovenské štátne vyznamenanie Rad Bieleho dvojkríža I. triedy, občiansky druh, za mimoriadne zásluhy o všestranný rozvoj vzťahov medzi ČR a SR na ceremónii odovzdávania štátnych vyznamenaní na Pražskom hrade  (Zdroj: TASR - Barbora Vizváryová)
Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová si preberá z rúk českého prezidenta Petra Pavla najvyššie české štátne vyznamenanie Rad Bieleho leva I. triedy za obzvlášť vynikajúce zásluhy v prospech Českej republiky na ceremónii odovzdávania štátnych vyznamenaní na Pražskom hrade
Zobraziť galériu (8)
Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová si preberá z rúk českého prezidenta Petra Pavla najvyššie české štátne vyznamenanie Rad Bieleho leva I. triedy za obzvlášť vynikajúce zásluhy v prospech Českej republiky na ceremónii odovzdávania štátnych vyznamenaní na Pražskom hrade  (Zdroj: TASR - Barbora Vizváryová)

Viac o téme: ČeskoPetr PavelZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu