Piatok25. október 2024, meniny má Aurel, zajtra Demeter

Strategickú komunikáciu štátu bude v Česku riadiť exšéf Vojenského spravodajstva

Otakar Foltýn Zobraziť galériu (2)
Otakar Foltýn (Zdroj: reprofoto ČT24)

PRAHA - Česká vláda rozhodla o vytvorení funkcie vládneho koordinátora strategickej komunikácie štátu. Kabinet Petra Fialu tak chce predchádzať nepriateľským vplyvovým operáciám, ktoré smerujú k destabilizácii štátu. V stredu to oznámil podpredseda vlády a minister pre miestny rozvoj Ivan Bartoš s tým, že do funkcie kabinet menoval bývalého šéfa Vojenského spravodajstva Otakara Foltýna.

Vládny koordinátor bude podľa Bartoša aktívne nastoľovať témy v spoločnosti, ktoré budú podporovať strategické ciele v oblastiach zásadného národného záujmu. Jeho úlohou bude okrem iného komunikovať s príslušnými ministrami, vedúcimi pracovníkmi štátnej správy, poslancami, ale aj neziskovým sektorom či občianskou spoločnosťou."Cieľom je okrem iného predchádzať rôznym nepriateľským vplyvovým operáciám, ktoré smerujú k destabilizácii štátu, budovať dôveru v demokraciu a podporovať súčinnosť občanov s verejnými politikami v oblastiach, ako je bezpečnosť alebo ukotvenie ČR v štruktúrach EÚ a NATO," priblížil zmysel vytvorenia funkcie podpredseda vlády.

NATO
Zobraziť galériu (2)
NATO  (Zdroj: Getty Images)

Pripomenul nedávne odhalenie propagandistickej mediálnej platformy Voice of Europe, ktorá sa podľa zistení českej Bezpečnostnej informačnej služby pokúšala ovplyvniť voľby do Európskeho parlamentu a jedným z jej cieľov bola špionáž. Boj s dezinformáciami ako strategickej odolnosti štátu označil za zásadný.

Foltýn začne v novej pozícii pôsobiť od štvrtka. Jeho tím, ktorý by malo tvoriť asi desať ľudí, by mal vzniknúť začiatkom júna. Novinárom povedal, že jeho cieľom bude informovať ľudí o základných hodnotových témach štátu jednoducho a zrozumiteľne, aby sa s tým dokázali stotožniť. Chce preto komunikovať autenticky, zábavne a tak, aby vláda takto mohla konkurovať algoritmom sociálnych sietí.Vláda vlani zrušila post splnomocnenca pre oblasť médií a dezinformácií, agenda pripadla poradcovi pre národnú bezpečnosť. Odborníci často kritizovali Fialov kabinet za to, že v boji s dezinformáciami robí málo.

Viac o téme: VládaČeskoOtakar FoltýnPetr FialaStrategická komunikácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu