Ohlásil sa vám na grilovačku vegetarián? Nemajte žiadne obavy. Stačí mať poruke čerstvú zeleninu, ovocie a zopár „veggie“ chuťoviek, a za pár minút pripravíte chutný obed či večeru. Profíčka z vegánskeho bistra, Soňa Makranská, ktorú na Instagrame nájdete pod prezývkou Sova_huhu, prezradila, ako na to. A pridala aj svoj obľúbený recept!
Tip č. 1: Zabudnite na predsudky voči grilovaniu zeleniny alebo rastlinných náhrad. „Tajomstvo úspechu sa ukrýva v čerstvých ingredienciách v spojení s vôňou grilu. Nezabúdajte, že vegáni, na rozdiel od vegetariánov, nekonzumujú vajcia ani mliečne výrobky. Preto im radšej naservírujte jedlá, pripravené s použitím rastlinných alternatív,“ hovorí známa vegánka.
Tip č. 2: Základom každej vydarenej grilovačky je chutná marináda. „Použite vaše obľúbené ingrediencie, nešetrite bylinkami a spoľahnite sa na rastlinné tofu, ktoré najprv osušte v utierke a pred naložením ho popichajte vidličkou,“ dodáva.
Tip č. 3: K opečenej zelenine a grilovanému tofu sa výborne hodí chutná majonéza alebo jogurtový dip. Rastlinnú majonézu vykúzlite s použitím nesladeného sójového mlieka, oleja, cukru, soli, čierneho korenia, horčice a octu.
Tip č. 4: „Na gril sa hodí úplne všetko,“ tvrdí Soňa Makranská, „moje obľúbené sú napríklad jablká, ktoré stačí nakrájať a priamo na grile poprášiť cukrom a škoricou.“
Tip č. 5: Ešte stále veríte tomu, že na grilovačke nesmie chýbať „poriadne“ mäso? Vegánsky burger či nugetky už zasýtili nejedného „mäsožravca“. Chutné „veggie" výrobky nájdete napríklad v Kauflande. A nadštandardný sortiment rastlinných výrobkov, vrátane privátnej značky K-take it veggie, aj v aktuálnom letáku „Veggie leto“.
Pochuťte si na grilovanom ovocí v župane podľa Sovy_huhu
Suroviny:
1 jablko, ananás alebo iné ovocie
60 g hladkej špaldovej múky
90 ml rastlinného mlieka K-take it veggie
1 lyžička škoricového cukru
javorový sirup K-Bio na poliatie
kokosový jogurt K-take it veggie na dozdobenie
Postup:
Ovocie nakrájame na tenké plátky a vykrojíme stred. Z múky, mlieka a škoricového cukru pripravíme hustejšie cestíčko. Plátky namáčame do cesta a ukladáme na kontaktný gril, potretý troškou oleja. Pražíme z oboch strán dozlatista. Grilované plátky na tanieri prelejeme agáve sirupom a dozdobíme kokosovým jogurtom. Prajeme dobrú chuť.
- reklamná správa -