Sobota21. september 2024, meniny má Matúš, zajtra Móric

Príznaky nákazy OMIKRONOM sú iné ako pri iných variantoch: Tieto symptómy nikdy neignorujte!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Ochorenie COVID-19 mnoho ľudí prehliada, pretože na sebe hľadajú nesprávne príznaky, varoval odborník. Medzi tri hlavné symptómy patria nový pretrvávajúci kašeľ, vysoká teplota a strata chuti a čuchu. Hlavné symptómy infekcie nového variantu omikron sa však od tých pôvodných líšia.

Podľa lekárov môže byť v súčasnosti ťažké odhaliť COVID-19, pretože príznaky nákazy omikronom sa od tých pôvodných líšia. Podľa zdravotníkov pôsobiacich v Južnej Afrike, kde bol nový variant prvýkrát zaznamenaný, sú jeho hlavnými príznakmi únava, bolesti tela a hlavy. Lekárka a predsedníčka Juhoafrickej lekárskej asociácie Angelique Coetzeeová uviedla, že pacienti nehlásili stratu chuti ani čuchu. 

Príznaky nákazy OMIKRONOM sú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Hrozivá PREDPOVEĎ infektológa o omikrone: Toto sa má stať do troch až šiestich mesiacov

Britský epidemiológ Tim Spector z King‘s College London, ktorý je autorom Štúdie príznakov COVID, už dlho požaduje pridanie ďalších symptómov do oficiálneho zoznamu Britskej zdravotnej služby (NHS). Údaje z aplikácie totiž naznačujú, že približne polovica všetkých prípadov je "oneskorená", pretože ľudia netrpia klasickými symptómami covidu, čiže horúčkou, kašľom či stratou niektorých zmyslov. Symptómy môžu byť podobné prechladnutiu, ktoré ľudia prehliadnu a nepripíšu ich covidu. 

Podľa Spectora ešte nie je jasné, či vakcíny budú alebo nebudú proti variantu omikron fungovať, ale predpokladá sa, že by variant mohol byť prenosnejší. Okrem toho je podľa všetkého menej smrteľný, to ale môže súvisieť s vyššou mierou zaočkovanosti.

Viac o téme: KoronavírusCOVID-19Omikron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu