BRATISLAVA - Aj v lepších, teda v oranžových a žltých okresoch, naďalej platí, že jedlá a nápoje môže podávať len obsluhujúci personál. Samoobslužný výdaj jedál a nápojov na štýl švédskych stolov a samoobslužných bufetov nie je možný. Pripomenula to Daša Račková, hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.
Rovnako stále platí, že príbor nesmie byť voľne dostupný na stoloch, ale musí ho priniesť personál k jedlu zabalený vo vreckovke. V ružových, červených a bordových okresoch je možné pokrmy a nápoje konzumovať len v exteriéri, na terasách.
V očkovacích centrách zažívajú vtipné momenty, ale riešia aj problémy
Jesť už môžeme v lepších okresoch aj v interiéri
"V oranžových a žltých okresoch je možné piť a jesť aj v interiéri. Nutné je dodržať obsadenie jedného stola najviac štyrmi osobami alebo osobami z jednej domácnosti v oranžovom okrese, a obsadenie jedného stola najviac šiestimi osobami alebo osobami z jednej domácnosti v žltom okrese," spresnila Račková. Potrebné je tiež zabezpečiť dvojmetrový odstup medzi stolmi.
V žltých a oranžových okresoch je potrebné mať v interiéri na tvári minimálne rúško, šatku alebo šál. To sa týka aj pobytu v reštaurácií. Rúško si možno dať z tváre dolu na čas nevyhnutný na jedenie a pitie. "Naďalej je potrebné vykonávať dezinfekciu jedálneho lístka, stolov a dotykových plôch po každom zákazníkovi a každú hodinu vykonávať dezinfekciu hygienických zariadení," dodala Račková.