ANCONA - Pacienti pri operácii mozgu už hrali na husle alebo gitaru, ale ako na svojich internetových stránkach píše britská BBC, istá Talianka je zrejme prvá pacientka, ktorá počas zákroku pripravila regionálnu špecialitu z olív.
Šesťdesiatročná žena pri operácii, ktorej cieľom bolo odstrániť nádor z ľavého spánkového laloku, pripravila za hodinu 90 plnených olív.
Čítajte aj: Hudobník počul v mozgu zvuky: VIDEO Lekárom počas operácie hral na gitare, šokujúce detaily
Operácia pri vedomí sa vykonáva vtedy, ak napríklad nádor zasahuje do oblastí mozgu zodpovedných za reč, zrak alebo pohyb. Aby operujúci lekár obmedzil poškodenie zdravého tkaniva na minimum, kladú niekedy zdravotníci pacientovi otázky, alebo mu dávajú počas zákroku rôzne úlohy.
quando pensate di essere bravi in cucina, sappiate che questa signora di 60 anni ha preparato 90 olive all'ascolana in circa un'ora di intervento di rimozione di un tumore al lobo temporale sinistro del cervello pic.twitter.com/LCtPktf7NG
— awkward blob (@autoportante_) June 9, 2020
Neurochirurg Roberto Trignani z Ancony, ktorý pacientku s tímom desiatich ďalších kolegov operoval, vysvetlil, že táto metóda "umožňuje sledovať funkciu mozgu pacienta a vylaďovať ďalší postup". Iný pacient, ktorého Trignani v posledných rokoch operoval, mal pri výkone za úlohu sledovať kreslené filmy.
Pripraviť plnené olivy po ascolsky je však omnoho náročnejšie a talianske médiá opísali, že operačná sála pripomínala kuchyňu. Zákrok trval dve a pol hodiny a dopadol dobre.
Ascolské olivy sú špecialitou stredotalianského regiónu Marche. Plnia sa korenenou mäsovou zmesou a obaľujú sa v múke, vajíčku a strúhanke. Potom sa vyprážajú.