BRATISLAVA/BRNO - Už niekoľko dní si Slováci môžu užívať terasy reštaurácii, ale aj vnútorné priestory. Avšak za prísnych hygienických opatrení, ktoré musí dodržiavať aj personál, aj zákazníci. V Čechách sú pravidlá o trochu voľnejšie.
Uvoľňovanie ekonomiky, ktorá bola doteraz zmrazená pre boj proti koronavírusu, umožnilo prevádzkarom majiteľom barov a reštaurácii opäť fungovať. Avšak mnohí sa sťažujú, že podmienky, za ktorých môžu opäť začať zarábať, sú v niektorých prípadoch nereálne.
REPORTÁŽ Hranice sú otvorené, máte 48 hodín! VIDEO Vyskúšali sme to na vlastnej koži: Pozor na jednu vec
Na Slovensku sú samozrejmosťou rúška, ideálne aj rukavice a dezinfečné prípravky pre personál. Zákazníci môžu sedieť len po dvoch, prípadne rodina s deťmi. Medzi stolmi musí byť dvojmetrový rozostup a po každom zákazníkovi sa musí stôl dezinfikovať. Rovnako by si zákazníci mali zložiť rúško len v čase nevyhnutom na jedenie alebo pitie.
Vonku je to s nosením rúšok trochu benevoletnejšie a čerstvý vzduch si môžete užívať aj bez neho, pokiaľ ste od cudzík ľudí vzdialený viac ako päť metrov.
Česi sú benevolentnejší
Keďže od 27. mája môžu Česi a Slováci vycestovať do krajiny na 48 hodín bez nutnosti karantény, boli sme sa pozrieť, aké pravidlá fungujú u našich bratov. Zastavili sme sa v Brne v reštaurácii Steakhouse K1.
Už na prvý pohľad bolo vidno, že u našich susedov sú pravidlá trochu voľnejšie. Na terase si teplý deň užívalo množstvo zákazníkov. V Čechách totiž platí, že ak prídete skupina, môžete sedieť aj viacerí. Avšak čačníci a kuchári mali na tvárach rúška, na bare bol dezinfekčný prípravok na ruky a papierové utierky.
Na ulici nie je nosenie rúšok prikázané. Rovnako, ako u nás, ich však aj Česi musia mať vo verejnej doprave, na zastávkach a všeobecne tam, kde sa koncentruje množstvo ľudí.