Nedeľa6. október 2024, meniny má Natália, zajtra Eliška, Elisa

Malá Nikoletka nevidí: Rúčky nahrádzajú očká

Eva Bendíková svoju nevidomú dcérku nadovšetko miluje. Zobraziť galériu (2)
Eva Bendíková svoju nevidomú dcérku nadovšetko miluje.

NIŽNÁ SLANÁ - Jedenásťmesačná Nikoletka spoznáva svet okolo seba. Narodila sa bez očí a všetko vníma svojimi rúčkami, ktoré jej nahrádzajú zrak. Hladká nimi mamičku i otecka, chytá do rúk hračky.

Eva Bendíková (28) spolu s manželom Jánom (35) z Nižnej Slanej svoju dcérku veľmi milujú a dúfajú, že sa dožijú okamihu, keď ich Nikoletka uvidí svet v plnej kráse. „Je stále vnímavejšia. Vie už zakývať, naučila som ju aj tlieskať. Ešte síce nelozí, ale hmatom skúma okolie. Veci jej nemôžem podať do rúčky, musí si ich sama zobrať,“ teší sa Eva Bendíková z pokrokov, ktoré robí jej dcérka.

Vytúženú správu, že ich dievčatko niekedy v budúcnosti uvidí, sa po nedávnych vyšetreniach u vychýrených očiarov v Banskej Bystrici, nedozvedeli. „Čo by sme za to dali! Rozhodne sa však nevzdávame. Jednoducho veríme, že bude lepšie,“ hovoria rodičia. Odborníci odporúčajú v Nikoletkinom prípade vyrobiť špeciálne očné protézy, ktoré aspoň plasticky nahradia chýbajúce očká. „So zákrokom nám poradili vyčkať rok. Má totiž úzke štrbiny a na uloženie protézy treba viac miesta,“ dodala E. Bendíková, ktorá sa spolu s manželom chystá na špeciálnu genetickú kontrolu, aby si boli na čistom.

„Chceme totiž vedieť, prečo sa nám to stalo. Veď náš prvý syn Janko je úplne zdravý,“ dodala Nikoletkina mama. V kútiku duše však stále dúfa v zázrak. Verí vo výdobytky vedy, ktoré nevidomým môžu uľahčiť orientáciu v priestore. A možno časom aj vidieť.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu