Utorok1. október 2024, meniny má Arnold, zajtra Levoslav

Marco je už so svojou matkou

Jedenástročný Marco Masiero v objatí svojej matky po tom, ako jej ho po niekoľkohodinovom rokovaní na talianskej ambasáde odovzdali v hoteli Carlton Zobraziť galériu (5)
Jedenástročný Marco Masiero v objatí svojej matky po tom, ako jej ho po niekoľkohodinovom rokovaní na talianskej ambasáde odovzdali v hoteli Carlton (Zdroj: SITA)

Aktualizované

BRATISLAVA -Jedenásťročný chlapec, ktorý ešte v utorok utiekol na talianske veľvyslanectvo v Bratislave, sa dnes po polnoci vrátil k matke. Predchádzalo tomu predbežné opatrenie súdu. Ten v piatok nariadil návrat chlapca, ktorý chce údajne žiť so svojim otcom Talianom, späť k matke do Zvolena.

Chlapec sa vrátil k matke po štvorhodinovom nočnom rokovaní jej zástupcov a talianskych diplomatov na ambasáde za prítomnosti polície a sociálnej pracovníčky a psychologičky. "Boli to vyjednávania ohľadne toho, komu bude chlapec zverený. Asi hodinu sme rozprávali o tom, ako znie rozhodnutie súdu," povedala novinárom právnička matky Andrea Cisárová pred hotelom, do ktorého si matka po chlapca prišla spolu so svojim novým manželom.

Marco pred novinármi svoju tvár ukrýval v matkinom náručí, s médiami nechcela hovoriť ani jeho matka. Podľa právničky chlapec nebol pri rokovaní. Keď mu oznámili výsledok, vraj sa nevzpieral, ale sa tešil domov. Naopak matka bola rozrušená, ešte v piatok skončila na pohotovosti.

"Matka bola veľmi rada, že má konečne syna pri sebe. Nemala to ľahké, prežívala stresy, keďže je v šiestom mesiaci (tehotenstva) a od utorka syna nevidela," tvrdila advokátka. S otcom by sa mal Marco stretnúť cez víkend. Keďže o termínoch schôdzok už skôr rozhodol súd, podľa právničky budú otcovu návštevu rešpektovať.

Návratom chlapca k matke tak vyvrcholila niekoľkodňová rodinná dráma. Tú odštartoval jeho útek na ambasádu z bratislavského letiska po tom, čo sa s matkou vrátil z dovolenky z Tuniska. Marco, ktorý má slovenské aj talianske občianstvo, ďalšie noci strávil v budove veľvyslanectva.

Slovenská diplomacia už skôr opakovane vyzvala ambasádu, aby umožnila návrat chlapca k matke. Jeho otec prostredníctvom svojej advokátky zase vyhlásil, že sa voči rozhodnutiu Okresného súdu vo Zvolene pravdepodobne odvolá.

Chlapec sa už v minulosti pred súdnym znalcom vyjadril, že chce žiť so svojim otcom a nemá rád nového manžela svojej mamy. Matka chlapca ešte v utorok vyzvala slovenské úrady, aby jej pomohli syna vrátiť. Otec chlapca zase dúfal, že súdy rozhodnú tak, ako si praje jeho syn.

Rodičia sa medzitým viackrát stretli, avšak nedokázali sa mimosúdne dohodnúť. Matka svojho bývalého partnera obvinila, že útek syna zorganizoval on. Ten sa však bránil, že sa o celom prípade dozvedel z telefonátu ambasády, keď šiel doma v Padove do práce.

Problém s chlapcom, ktorého rodičia sa zoznámili na štúdiách v Nemecku, riešili talianske a slovenské úrady aj vlani. Vtedy bol totiž na dovolenke u otca, ktorý predtým žil desať rokov na Slovensku, a odmietol sa od neho vrátiť. Nakoniec však dieťa talianske orgány na žiadosť slovenských úradov matke vydali.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu