BRATISLAVA - Veronika Remišová má za sebou krušný rok v politike, preto chce tieto Vianoce stráviť v pohodlí svojho domova. V kuchyni sa vie okrem nej obracať aj je manžel. Ten varí kapustnicu podľa vlastného receptu.
Poslankyňa za stranu OĽaNO počas Vianoc v rodine dodržiava tradície. "Tradície dodržiavame, i keď už nik z rodiny nie je ochotný zabíjať na Štedrý deň kapra. Manželova výsada je uvariť kapustnicu podľa svojho receptu, rybu, zemiakový šalát," prezradila tajomstvo z domácej kuchyne.
"Ja urobím ešte makové pupáky, ktoré sa robievali tradične v našej rodine. Hoci ma pečenie veľmi baví, snažím sa piecť striedmo," Remišová totiž nechce, aby boli Vianoce o plnom žalúdku, ale o rodinnej pohode. Topkám prezradila recept na citrónovú tortu. "Je to jeden z obľúbených a jednoduchých dezertov, ktorý som sa naučila popri štúdiu vo Francúzsku."
Citrónová torta
Cesto: 250 g polohrubej múky, 130 g masla, 1 dl vody
Plnka: 4 čerstvé šťavnaté citróny, 150 g cukru, 4 vajcia, 60 g masla
Cesto: Zmiešame múku a maslo, aby sme dostali homogénnu hmotu so štruktúrou jemného piesku. Cesto spojíme trochou vody. Na vymastenú formu (forma na quiche) cesto rovnomerne rozprestrieme.
Plnka: Vytlačíme dužinu a šťavu z citrónov, zmiešame s cukrom a celými vajcami a pridáme roztopené maslo. Plnku nalejeme na cesto. Nevadí, ak je plnka riedka, pečením zhustne, prípadne môžete zahustiť štipkou maizeny. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180°C počas 40 minút.