MADRID - Príliš horúce nápoje môžu spôsobovať rakovinu pažeráka. Vyplýva to z prieskumu agentúry Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ktorá informovala, že pridala horúce nápoje na zoznam "možných karcinogénov". Ak ale majú káva a bylinné nápoje pri konzumácii normálnu teplotu, rakovinové riziká pre tkaniva nepredstavujú.
"Z výsledkov výskumu usudzujeme, že pitie príliš horúcich nápojov môže byť pravdepodobnou príčinou rakoviny pažeráka," oznámila tento týždeň na tlačovej konferencii Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC). Jej riaditeľ Christopher Wild ale doplnil, že riziková je teplota, nie samotný nápoj.
Ako vysvetlil výbor zložený z 23 expertov, za príliš vysokú je považovaná teplota vyššia ako 65 stupňov. Štúdie pitia kávy vykonané v Číne, Iráne a Turecku a pitie čaju maté v Argentíne, Brazílii, Paraguaji a Uruguaji ukázali, že riziko rastie s vyššou teplotou nápoja. Práve v týchto krajinách sa tieto dva nápoje pijú zvyčajne veľmi horúce (najmenej 70 stupňov), uviedli vedci.
IARC skúmala konzumáciu kávy a maté, ktorý sa pripravuje z juhoamerického stromu cezmína paraguajská. Obe majú povzbudzujúce účinky, lebo obsahujú alkaloid kofeín, resp. mateín. V maté je taktiež množstvo vitamínov a minerálnych látok, niektoré minerálne prvky, najmä draslík a horčík, sú ale aj v káve. Oba nápoje obsahujú aj zdraviu prospešné antioxidanty.
Argentína IARC pravidelne reviduje vedecké účinky rôznych prvkov na ľudský organizmus v súvislosti s rakovinou. Vlani napríklad zaradila na svoj zoznam možných karcinogénov červené mäso (hovädzie, jahňacie, bravčové, zverina). Aj v tomto odporúčaní IARC zdôraznila, že ľudia toto mäso nemusia prestať jesť, ale mali by sa zamyslieť nad mierou jeho konzumácie.