O tom ako vzniká svetový drink hovorí majsterka sveta v príprave kokteilov, Slovenka Janka Karkušová. Sympatickú učiteľku z Martina sme vyspovedali na súťaži MASTER CUP 77, kde obsadila 3.miesto v seniorskej kategórii. Úlohou súťažiacich bolo pripraviť čo najlepší „Short drink after dinner“ s využitím GORAL VODKY MASTER.
„Práca za barom, je ako herecké vystúpenie. Treba pochopiť rolu a vytvoriť zážitok z pitia.“, hovorí majsterka sveta Janka Karkušová
15 pravidiel svetového kokteilu:
- Pri príprave kokteilu vychádzajte vždy zo základnej suroviny, destilátu, ktorý dáva drinku charakteristickú črtu
- Používajte vždy len kvalitné, prémiové suroviny
- Druhou zložkou je pozmeňujúca ingrediencia, (likéry, vermúty, barové bitters, ovocné či zeleninové šťavy alebo zjemňujúce zložky ako smotana, vajce, mlieko, sirupy) ktorá významne ovplyvňuje charakter a chuť drinku, buď ju vyzdvihne alebo jemne zahalí
- Vždy používajte radšej čerstvé ingrediencie ako koncentráty
- Nájdite správny pomer vyváženia medzi sladkým a kyslým tak, aby bol drink pekne zaoblený, bez výrazných ostrých chutí
- Pri kombinovaní surovín treba mať na pamäti aj výsledok spojenia, teda farbu drinku, ktorá môže byť rozhodujúcim faktorom pri výbere
- Používajte veľké kusy ľadu, lebo voda, ktorá sa z neho uvoľní je len z povrchu a nezriedi váš nápoj
- Skôr, než suroviny spojíte, naplňte pohár po okraj ľadom, prípadne ho vymrazte
- Dokonalé spojenie ingrediencií nastáva pri premiešavaní alebo šejkrovaní a podstatná je dĺžka aj intenzita mixovania
- Exaktné dodržanie mierok použitých ingrediencií vám zaistí, že drink bude mať rovnakú chuť aj po opakovanom namiešaní
- Finálna podoba drinku nastáva dekoráciou, ktorá neplní len estetickú funkciu, ale rôznym ovocím, bylinou, korením či jedlými kvetmi si hosť môže drink ďalej variovať
- Vytvorenie správnej atmosféry je viac, než polovica úspechu
- Profesionalita a osobnosť barmana sú nemenej dôležité - úsmev, elegancia, čistota práce, reč tela sú devízy, s akými môže barman uspieť na barovej scéne
- Barmanovi nesmie chýbať kreativita, treba vnímať prostredie, vôňu prírody, farby, ročné obdobie, jedlo, ktoré práve ochutnáte, ľudí, keď hovoria čo im chutí a čo nie
- Pri vytváraní novej receptúry treba zapojiť všetky zmysly, aby výsledkom bol jedinečný nápoj, ktorý poteší, zaujme a je luxusným zážitkom chutí a vôní
A tu je recept na kokteil, ktorý vytvorila na súťaži MASTER CUP 77
„Forever yours“
2 cl Grapefruit vodka Goral Master
1 cl Cacao brown liquer
2 cl Grand Marnier orange liquer
0,5 cl Monin cherry morello sirup
1cl Monin tiramisu
1cl čerstvá citrónová šťava
Dekorácia: citrónová tráva, pomarančová a citrónová kôra, kvet jedlej sirôtky
- reklamná správa -