Nedeľa6. október 2024, meniny má Natália, zajtra Eliška, Elisa

Ako cigarety a alkohol "zlikvidujú" každého hrdinu

SUPERHERO ČI SUPERZERO? Zobraziť galériu (2)
SUPERHERO ČI SUPERZERO? (Zdroj: Liga proti rakovine)

Október sa tradične pre Ligu proti rakovine spája s oslovovaním ľudí na rôzne témy, smerujúce k prevencii pred chorobami, nabádajúcimi k zdravému životnému štýlu. O tom, že cigarety a nadmerná konzumácia alkoholu rozhodne k zdravému životu nepatria, nie je pochýb. Bez ohľadu na to, komu je táto téma určená, je nanajvýš aktuálna pre veľmi veľa ľudí v celoslovenskom meradle.

V termíne od 21. do 25. októbra skúša Liga proti rakovine  prostredníctvom vizuálov batmana a catwoman ovplyvniť mladých ľudí tak, aby sa minimálne zamysleli, či je dnes hrdina ten, kto sa prezentuje s cigaretou v ruke a neprimeranou dávkou alkoholu v krvi.

Vizuál hrdinov, uznávaných cieľovou skupinou, ktorí sa „vďaka“ fajčeniu a pitiu predstavujú v neatraktívnej podobe a polohe, mal za cieľ  vplývať na mladých ľudí s odkazom, ako ľahko sa zo SUPERHERO môže stať SUPERZERO. Úmyslom kampane je priviesť mladých ľudí k úvahe o zmysle toho, že si vlastným pričinením ničia zdravie. Kľúčový odkaz: „prestaň s fajčením a pitím, pretože je to škodlivé a ohrozuje to Tvoje zdravie“ je vysielaný formou recesie a vizuálmi blízkymi cieľovej skupine.

Fajčenie a pitie alkoholu z teba hrdinu neurobí, ale môže vážne ohroziť tvoj život. Nie je hrdinstvom opiť sa a fajčiť. Naopak, pravý hrdina je ten,  kto týmto zlozvykom neholduje, pretože má pevnú vôľu a vie odolať. Nedostáva sa tak do trápnych situácií, vie ovládať svoje správanie, neškodí sebe ani blízkym. Trend, ktorý je  naozaj „cool“ je mať vlastný názor a žiť zdravo. A každý má možnosť vybrať si – buď bude Superzero alebo Superhero.

Čoraz viac mladých ľudí hľadá v poháriku útechu či únik pred každodennými starosťami. Opiť sa a „neriešiť“, je mnohokrát jednoduchšie, ako postaviť sa realite zoči-voči. Nielen problémy a stres sú prvotným impulzom siahnutia po alkohole. Okrem rodiny a školy na mladých ľudí vplývajú vo veľkej miere kamaráti. Chcú sa socializovať, chodiť von, chcú zapadnúť a patriť do nejakej skupiny. Keď fajčí a popíja „celá partia“, nechcú byť iní... Aj kvôli tomu sa alkohol a cigarety stali bežným spestrením víkendovej zábavy. Presvedčenie mnohých mladých, že pohárik v ruke a cigareta v ústach sú známkou dospelosti, prípadne, že zakázané ovocie najviac chutí, je veľmi mylné, ale stále sa ním mnohí nechajú uniesť.

Kvôli všetkým vyššie popísaným skutočnostiam sa Liga proti rakovine rozhodla poukázať na problém tabaku a alkoholu formou recesie, jazykom blízkym cieľovej skupine. Nehovorí priamo o tom, ako prijímanie týchto látok dlhodobo telo ničí a ubližuje mu,  upozorňuje na vonkajšiu stránku návykov, ktoré ovplyvňujú správanie a menia inak inteligentné tvory na smiešne kreatúry.

Kampaň v rámci Týždňa proti rakovine je pravidelne sprevádzaná v závere týždňa i Dňom jabĺk. Jablko symbolizuje zdravú výživu a pod heslom: „vymeň cigaretu za jablko“ je už Deň jabĺk spontánne známy dlhé roky.  Kampaň je organizovaná celoslovensky. Deň jabĺk tento rok prebieha v sídlach miest, kde má Liga proti rakovine svoje organizačné zložky. 

Týždeň proti rakovine odštartoval workshopom pre mladých ľudí – stredoškolákov, ktorí sú zapojení do projektu Ligy proti rakovine „Onkologická výchova“. Cca 100 stredoškolákov z celej SR sa zúčastnilo 4-dňového workshopu, obsahom ktorého bolo všetko, čo súviselo s témou kampane.

Veríme, že napriek cieleniu kampane, nezostáva bez povšimnutia u každého, kto si pripaľuje svoju cigaretku už z druhého balíčka otvoreného v jeden deň  a nalieva ďalší pohárik z mnohých...

http://www.superzero.sk

www.lpr.sk

-Reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu