Sobota5. október 2024, meniny má Viera, zajtra Natália

Zázrak prírody: Na Kanároch vybuchla sopka, rodí sa nový ostrov!

V mori sa formuje nový ostrov Zobraziť galériu (2)
V mori sa formuje nový ostrov (Zdroj: YouTube)

Kanárske ostrovy sú sopečného pôvodu, a ako sa najnovšie zdá, rovnakým spôsobom k nim pribudne ďalší ostrovček. Neďaleko najjužnejšieho kanárskeho ostrova El Hierro sa totiž pomaly formuje nový kus zeme, za ktorého zrodom stojí podmorská sopka, ktorá sa v uplynulých mesiacoch prebudila.

Podmorská sopka pri spomínanom ostrove zatiaľ predvádzala svoju najväčšiu silu pod hladinou mora. Prvýkrát explodovala v polovici októbra a minulú sobotu a spôsobila zemetrasenie o sile 4,3 stupňa Richterovej stupnice. Ako ale s množstvom vyliatej lávy rastie a dostáva sa bližšie k hladine, sopečná hmota stále častejšie lieta vysoko do vzduchu.

Zázrak prírody: Na Kanároch
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: YouTube)

V celej oblasti platia bezpečnostné opatrenia. Ľudí žijúcich na pobreží južného cípu ostrova El Hierro evakuovali. Všetky lety v oblasti boli odklonené a lodná doprava presmerovaná.

Vrchol sopky sa teraz nachádza iba 70 metrov pod hladinou a miestni obyvatelia už pre rodiaci sa ostrov vymýšľajú meno. Ak sa však sopka neupokojí, potom je možné, že sa nový kúsok zeme spojí s pevninou ostrova El Hierro a nové meno nebude potrebné.

Zrod nového ostrova

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu