Piatok25. október 2024, meniny má Aurel, zajtra Demeter

Rakovina im nie len vzala, ale aj mnohému naučila ...

Hovorme o tom Zobraziť galériu (2)
Hovorme o tom

Študentka, ktorá opäť našla odvahu tancovať. Dôchodca, ktorý si splnil sen o Tour de France. Mladá žena, ktorá sa musela naučiť byť šťastnou. Alebo herec, ktorý sa stal viac sám sebou. Aj títo ľudia našli odvahu a porozprávali svoj príbeh v rámci projektu Hovorme o tom.

Z ich výpovedí vzniklo množstvo krátkych videí, ktoré je možné vidieť na www.hovormeotom.sk.

Video projekt Hovorme o tom vznikol s cieľom ukázať, že rakovina nemusí znamenať len utrpenie a smrť. Ľuďom, ktorý v projekte účinkujú, vstúpila do života nečakane a zdanlivo nezmyselne. Uvedomenie si vlastnej smrteľnosti bola skúsenosť, ktorá ich vydesila ako každého, kto niečo podobné zažil.  V rozhovoroch s nimi nás zaujímali hlavne spôsoby, ako sa so situáciou, do ktorej sa dostali, dokázali vyrovnať. Ako našli silu jej čeliť a aká bola ich cesta, ktorá ich doviedla k remisii, vyliečeniu a novej, lepšej, kvalite života po chorobe. Ako umožnili svojej chorobe, aby im nie len vzala, ale aj veľa dala,” hovorí na margo rozhovorov autorka projektu Zuzana Truplová, ktorá je sama bývalou onkologickou pacientkou.

Rakovina je stále tabu

Projekt svojim účinkovaním podporil aj herec Viktor Horján, ktorý pre dvomi rokmi prekonal rakovinu prostaty. Ako sám hovorí “Rakovina je tabu a bol by som rád, keby sme ju nebrali ako nevyhnutne smrteľnú chorobu, ale len ako chorobu, s ktorou sa treba naučiť žiť a vnímať ju ako súčasť a nie ako koniec života. Mne otvorila oči a ukázala iný rozmer života. Je to skúška, ktorú môžeme  zvládnuť, len ak sami chceme. Som rád, že vznikajú podobné projekty.  Môžeme tým pomôcť ľuďom, ktorí to potrebujú. A možno aj vďaka takým ako som ja, otvoríme mnohým oči a pomôžeme im prekonať tuto náročnú životnú etapu.“

O tom, že rakovina je v našej spoločnosti ešte stále tabuizovaná téma  je presvedčená aj autorka  projektu. Myslí si, že je tomu aj preto, lebo onkologických pacientov stále pribúda a choroba si začína vyberať čoraz častejšie mladšie ročníky. 

Žiadna patetickosť. Skôr oslava života

Portál www.hovormeotom.sk pôsobí, napriek tomu, že jeho témou je rakovina, skôr ako oslava života. Možno preto, lebo ľudia, ktorí v ňom účinkujú sú pacienti v dlhodobejšej remisii alebo vyliečení pacienti. Tvorcovia sa zámerne chceli vyhnúť samoúčelnému využívaniu tých najsilnejších  emócií, ktoré ľudia prežívajú na začiatku ochorenia a počas liečby.  Nešlo nám o to, túto tému zľahčovať a ukazovať iba tie šťastné konce. Sama som rakovinu zažila dva krát a v rámci svojej práce sa stretávam aj s veľmi smutnými príbehmi. Cieľom tohto projektu je však povzbudiť a inšpirovať pacientov a blízkych. A to dokážu hlavné tí, ktorí chorobou prešli a časom od nej  získali určitý odstup “ vysvetľuje Zuzana Truplová

Povzbudiť a inšpirovať

Tvorcovia projektu veria, že video výpovede  na www.hovormeotom.sk dokážu povzbudiť aj ďalších pacientov, aby prekonali svoje bloky a nezostávali so svojou chorobou sami.  Vďaka ľuďom, ktorí našli odvahu o tom, čo prežili rozprávať. Bez nich by tento projekt nikdy nevznikol. A treba len  dodať, že stránku sa oplatí vidieť. Jej obsah bude inšpiráciou nie len pre tých, ktorí chorobou práve prechádzajú, ale aj pre mnohých „zdravých“.

 

Hovorme o tom

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu