Sobota5. október 2024, meniny má Viera, zajtra Natália

Východ dostal dvojposchodovú Teréziu, bude jazdiť pod Tatrami

Nový vlak dostal meno Terézia Zobraziť galériu (4)
Nový vlak dostal meno Terézia

POPRAD - Minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Figeľ v piatok v Poprade uviedol do prevádzky nový dvojpodlažný vlak, ktorý dostal meno Terézia. Ide už o tretí vlak tohto typu na tratiach slovenských železníc.

Nový vlak je súčasťou Projektu obnovy železničných koľajových vozidiel Železničnej spoločnosti Slovensko a Operačného programu Doprava 2007 – 2013 pre výkon služby vo verejnom záujme. Premávať by mal na trase medzi Košicami, Popradom a Žilinou a medzi Košicami, Prešovom a Lipanmi.

Súčasťou projektu je aj dodávka desiatich dvojpodlažných elektrických jednotiek pre prímestskú dopravu, 12 dieselových motorových jednotiek pre medziregionálnu dopravu a desať dvojpodlažných súprav „push-pull“ pre prímestskú dopravu. Všetky vlaky by mali byť v prevádzke najneskôr v budúcom roku.

Celková výška projektu je 231,96 mil. eur, z čoho príspevok Železničnej spoločnosti Slovensko predstavuje 54,9 mil. eur, štátneho rozpočtu 88,51 mil. eur a z Európskeho fondu regionálneho rozvoja 88,51 mil. eur. Po tejto modernizácii bude podľa ministra Figeľa obnovená jedna štvrtina vlakovej kapacity na Slovensku.

Počas jesene plánujú železnice dať do prevádzky ďalšie tri vlaky tohto typu. Po hlavnej severnej vlakovej trase od Nového Mesta nad Váhom až po Čiernu nad Tisou bude, jazdiť desať bezpečných a pohodlných elektrických vlakov uspôsobených aj na prepravu imobilných cestujúcich.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu