BRATISLAVA - Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora považuje "za alarmujúce, že podľa údajov EÚ už potravinová bezpečnosť Slovenska dosahuje iba 47 %, čím ho v tomto ukazovateli predbehli aj také krajiny ako napríklad Malta".
"Ešte hrozivejšie vyznievajú zistenia našej komory, že podiel na Slovensku vyrobených potravín na vnútornom trhu dosiahol v roku 2010 iba 32,4 %. My sme porovnali údaje o domácej výrobe, vývoze a dovoze v agregovaných údajoch, ktoré reálne ekonomicky zodpovedajú skutočnému podielu u nás vyrábaného tovaru a jeho realizácii v obchode. Kým ešte v roku 2008 predstavoval tento podiel 42,8 %, v roku 2009 to bolo 39,4 % a vlani o ďalších 7 % menej," uviedol dnes na tlačovej besede v Bratislave Dušan Janíček, predseda SPPK.
"Trend podielu v SR vyrábaných potravín je klesajúci, teda v obchodnej sieti sa čoraz výraznejšie presadzuje tovar z dovozu. Tým sa domáci trh stáva nielen odbytiskom pre zahraničný tovar, ale aj samozrejme pre realizáciu pridanej hodnoty, ktorá bola vyprodukovaná v zahraničí. Dochádza tým k poklesu výrobných jednotiek na Slovensku, ktoré nemajú priestor umiestniť svoje produkty na pultoch obchodných reťazcov, čo spôsobuje znižovanie zamestnanosti v potravinárskom priemysle SR," zdôraznil.
Informoval zároveň, že v prípade krmív má domáci pôvod dokonca iba necelých 25 %, čo poukazuje nielen na stúpajúce globalizačné tlaky, ale aj zložitosť vývoja dodávateľsko-odberateľských vzťahov.