Ilustračné foto
BANSKÁ BYSTRICA - Domácej pálenky bude na Slovensku v tomto roku pravdepodobne opäť menej ako vlani. Neúroda ovocia postihla veľkú časť krajiny, v niektorých oblastiach klesol záujem o destiláciu skvaseného ovocia viac ako o polovicu.
Chýbajú marhule, slabší bol zber jabĺk a výraznejšie nezarodili ani slivky. Niektoré pestovateľské pálenice skončia sezónu do Vianoc, informovali majitelia týchto prevádzok.
"Nerobíme do noci ako po iné roky, končíme skôr a so všetkým budeme hotoví do Vianoc," povedal majiteľ pálenice v Mojmírovciach Milan Kišš. Záujemcov o vypálenie domácej "medicíny" je podľa neho oproti minulému roku zhruba polovičný.
"Nie sú marhule, menej je jabĺčok, držia to slivky," dodal Kišš. Ešte horšia je vraj situácia v okolí Banskej Bystrice. V Podkoniciach podľa konateľa tamojšej pálenice Jaroslava Kostúra majú kotly využité iba dva až tri dni do týždňa. "Pália sa najmä hrušky, nejaké jabĺčka a dokonca aj ríbezle. Čo kto má," povedal Kostúr. Za vypálenie litra 52-percentnej pálenky zaplatí záujemca, podobne ako v ostatných páleniciach, približne štyri eurá. V cene však nie je zarátané palivové drevo potrebné k destilácii.
Slabšiu úrodu ovocia a nižší záujem o pálenie zaznamenali aj na severe Slovenska, kde sa sezóna zatiaľ iba rozbieha. "Je to slabšie ako v minulých rokoch, no o koľko menej zákazníkov príde, si zatiaľ netrúfnem odhadnúť," povedala Iveta Drieniková z pálenice v Lysej pod Makytou. O destiláciu skvasených jabĺčok alebo sliviek je podľa nej najväčší záujem v decembri.
Či a aký bude mať mať nižšia úroda ovocia vplyv na cenu domácej pálenky na trhu, si majitelia páleníc netrúfli odhadnúť. Ceny sú rozdielne a záleží aj na kvalite a pôvodu destilátu. V zahraničí, napríklad v Anglicku, sú vraj ochotní zaplatiť za slovenskú pálenku aj viac ako 25 eur za liter. Naopak, cena litru destilátu vypáleného z obilia či jabĺk v nelegálnej pálenici niekedy neprekročí štyri eura.
Záujem o vypálenie domáceho kvasu dlhodobo klesá. Podľa majiteľov páleníc je dôvodom aj rastúca spotrebná daň z liehu. Štát naposledy túto daň zdvihol v marci tohto roku. V súčasnosti zaplatí záujemca o domácu pálenku okrem nákladov na vypálenie aj daň 5,4 eura za liter čistého alkoholu.
"Nie sú marhule, menej je jabĺčok, držia to slivky," dodal Kišš. Ešte horšia je vraj situácia v okolí Banskej Bystrice. V Podkoniciach podľa konateľa tamojšej pálenice Jaroslava Kostúra majú kotly využité iba dva až tri dni do týždňa. "Pália sa najmä hrušky, nejaké jabĺčka a dokonca aj ríbezle. Čo kto má," povedal Kostúr. Za vypálenie litra 52-percentnej pálenky zaplatí záujemca, podobne ako v ostatných páleniciach, približne štyri eurá. V cene však nie je zarátané palivové drevo potrebné k destilácii.
Slabšiu úrodu ovocia a nižší záujem o pálenie zaznamenali aj na severe Slovenska, kde sa sezóna zatiaľ iba rozbieha. "Je to slabšie ako v minulých rokoch, no o koľko menej zákazníkov príde, si zatiaľ netrúfnem odhadnúť," povedala Iveta Drieniková z pálenice v Lysej pod Makytou. O destiláciu skvasených jabĺčok alebo sliviek je podľa nej najväčší záujem v decembri.
Či a aký bude mať mať nižšia úroda ovocia vplyv na cenu domácej pálenky na trhu, si majitelia páleníc netrúfli odhadnúť. Ceny sú rozdielne a záleží aj na kvalite a pôvodu destilátu. V zahraničí, napríklad v Anglicku, sú vraj ochotní zaplatiť za slovenskú pálenku aj viac ako 25 eur za liter. Naopak, cena litru destilátu vypáleného z obilia či jabĺk v nelegálnej pálenici niekedy neprekročí štyri eura.
Záujem o vypálenie domáceho kvasu dlhodobo klesá. Podľa majiteľov páleníc je dôvodom aj rastúca spotrebná daň z liehu. Štát naposledy túto daň zdvihol v marci tohto roku. V súčasnosti zaplatí záujemca o domácu pálenku okrem nákladov na vypálenie aj daň 5,4 eura za liter čistého alkoholu.