Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Slovenská sporiteľňa začala predzásobovať podnikateľov eurami

BRATISLAVA - Najväčšia slovenská banka, Slovenská sporiteľňa, už začala podnikateľov predzásobovať eurovými bankovkami a mincami. Podnikatelia si najviac peňazí v novej mene z pobočiek vyberú koncom decembra. Vyplynulo to z vyjadrení zástupcov banky. Slovensko zavedie euro od januára budúceho roka.

"Objednali sme 400 ton eurovej hotovosti, z toho 80 miliónov bankoviek a 15 miliónov mincí," povedal dnes novinárom riaditeľ divízie riadenia retailového predaja Slovenskej sporiteľne Martin Kaňa. Viac ako polovicu z týchto peňazí podľa neho dodajú približne 3500 podnikateľom, ktorí si hotovosť objednali v rámci predzásobenia.

Dvojka na trhu, VÚB banka, začne svojich zákazníkov novou menou zásobovať v decembri. Dnes to potvrdila hovorkyňa banky Alena Walterová. "Počet klientov, ktorí uzatvorili s VÚB zmluvu o predzásobení, je 5256," informovala Walterová. Najvyššiu sumu, ktorú banka zákazníkovi odovzdá, bude jeden milión eur (30,13 milióna korún) a najnižšia 27,50 eura (828,47 korún), dodala.

Prví klienti si podľa Kaňu vyzdvihli novú menu v utorok. Poslední si v rámci podpísaných zmlúv vyberú eurá tri dni pred skončením roka a zavedením novej meny. Najviac peňazí (viac ako 37 ton) si vyzdvihnú podnikatelia práve na konci decembra. "Podnikateľ nechce byť dlho zodpovedný za hotovosť, ktorú má u seba," ozrejmil Kaňa správanie klientov.

Slovenské euromince razí kremnická mincovňa. Tá by mala dodať pol miliardy mincí v hodnote vyše 167 miliónov eur (5,03 miliardy korún). Bankovky si krajina zapožičia z Eurosystému prostredníctvom Rakúskej centrálnej banky; celkovo by sa malo previezť 188 miliónov bankoviek v hodnote viac ako sedem miliárd eur (210,88 miliardy korún).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu