Streda2. október 2024, meniny má Levoslav, zajtra Stela

Informácia o firemnom darcovstve nie je skrytá reklama

Na základe výsledkov mediálnej analýzy Fórum donorov s potešením konštatuje, že záujem médií o tému firemnej angažovanosti v spoločnosti sa každý rok zvyšuje.

V roku 2007 bolo uverejnených o 26 správ viac ako v roku 2006, pričom celkový počet správ sa vyšplhal k číslu 118. O pozitívnom trende možno hovoriť nielen z hľadiska počtu správ, ale aj z hľadiska kvality príspevkov, otvorenejšieho postoja novinárov k tejto téme, lepšej znalosti problematiky a profesionálnejšieho prístupu k téme.

Fórum donorov pripisuje zlepšenie situácie predovšetkým pozitívnej zmene postoja tých vydavateľských domov, ktoré sa zhodli, že nie je možné ignorovať aspekt užitočnosti informácie o podpore verejnoprospešných aktivít firmami pre čitateľa a stotožnili sa s Pravidlami uverejňovania informácií o firemnej filantropii. Dôležitým katalyzátorom zmeny je aj odlišný spôsob komunikácie s médiami, ktorý zvolilo Fórum donorov spolu s členmi Klubu firemných darcov. Zlepšeniu situácie bezpochyby pomohli aj stanoviská všetkých relevantných inštitúcií v Slovenskej republike, ktoré potvrdili, že informáciu o firemnom darcovstve obsahujúcu meno firemného darcu nemožno považovať za skrytú reklamu, a to v prípade, že ide o všeobecnú informáciu popisujúcu predmet a účel darcovstva.

Nastúpený pozitívny trend do veľkej miery odzrkadľuje aj dopyt verejnosti po takomto type informácií. Z prieskumu verejnej mienky uskutočnenej v roku 2007 agentúrou FOCUS pre Fórum donorov vyplýva, že až pre 63 % obyvateľov Slovenska sú informácie, ktoré médiá prinášajú o firemnej angažovanosti v spoločnosti, dôležité.

Pri porovnaní s okolitými krajinami však Slovensko stále zaostáva, priepastný rozdiel je najmä medzi počtom správ uverejnených verejnoprávnymi médiami. Kým napríklad v Českej republike prinášajú tento typ informácií najmä verejnoprávne médiá, na Slovensku ich verejnoprávna STV takmer vôbec do svojich spravodajských relácií nezaraďuje. Verejnoprávne médiá sú v tejto oblasti na Slovensku do veľkej miery suplované súkromnými, najmä printovými médiami. Vďaka patrí všetkým novinárom, ktorí k tejto téme pristupujú zodpovedne a profesionálne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu