Streda26. jún 2024, meniny má Adriána, zajtra Ladislav, Ladislava

Ministerstvo školstva by malo schváliť 100-miliónovú dotáciu pre pedagógov

Ministerstvo školstva SR
Ministerstvo školstva SR

BRATISLAVA - Sto miliónov korún z Fondu národného majetku SR by mal pre tento rok zabezpečiť pre začínajúcich pedagógov minister školstva Ján Mikolaj. Vyplýva to z materiálu, ktorý dal na pripomienkovanie rezort školstva. Tento návrh má priaznivo ovplyvniť stabilizáciu pedagogických zamestnancov v tomto rezorte.

Ako pre agentúru SITA uviedol riaditeľ Pôžičkového fondu pre začínajúcich pedagógov Ľubomír Zburín, minister školstva sa o túto dotáciu snaží od júna minulého roka. Momentálne sa na účte Pôžičkového fondu pre začínajúcich pedagógov nachádza 20 miliónov korún, čiže ide len o peniaze z vrátených pôžičiek. Ak k nim pribudne 100 miliónov, pôžička bude poskytnutá všetkým 328 žiadateľom, ktorí sa o ňu do 10. októbra minulého roka uchádzali - v prípade, že spĺňajú podmienky a aj v prípade, že žiadajú o najvyššiu sumu, ktorou je už štyri roky 250-tisíc. K podmienkam žiadateľa patrí, že musí ísť o občana Slovenskej republiky, nováčika v školstve, ktorý ukončil vysokú školu maximálne pred troma rokmi, zaviazal sa pracovať v rezorte školstva najmenej 5 rokov a má uzatvorenú pracovnú zmluvu na výkon pedagogickej činnosti.

V prípade, že Pôžičkový fond 100 miliónov nezíska, prerozdelí 20 miliónov, pričom uprednostní manželské pedagogické páry, učiteľov jazykov a informatiky, uviedol Zburín. Peniaze z pôžičky musia uchádzači použiť na bývanie, či už kúpu alebo zariadenie domácnosti, prípadne na zlepšovanie vzdelávania. Každý žiadateľ o pôžičku musí do roka od poskytnutia pôžičky vydokladovať, na čo peniaze použil. Podľa štatistiky Pôžičkového fondu v žiadostiach ako po minulé roky vedie východné Slovensko, konkrétne Prešovský kraj, z ktorého prišlo až 88 žiadostí o pôžičku. K dnešnému dňu sa o pôžičku uchádza už 280 ľudí a ďalší tak môžu urobiť do 10. októbra 2008.

Pôžička pre začínajúcich pedagógov sa poskytuje od roku 2004 a doposiaľ bolo pre nich celkom prerozdelených 350-miliónov korún. Výhodná je z dôvodu, že úroková sadzba je iba 4 percentá ročne.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu