Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

Vláda chce od DSS záruky zhodnotenia vkladov sporiteľov

Minister financií Ján Počiatek
Minister financií Ján Počiatek

BRATISLAVA - Vláda premiéra Roberta Fica chce od dôchodkových správcovských spoločností (DSS), aby svojim klientom zaručili výnosy z vložených peňazí aspoň na úrovni ročnej inflácie.

Ak súkromní správcovia penzií na túto podmienku nepristúpia, kabinet už s nimi nebude ochotný diskutovať o zmenách v dôchodkovom systéme. Novinárom to dnes povedal minister financií Ján Počiatek.

"Základnou podmienkou, aby neformálne rokovania pokročili do štádia záväznejších záverov je súhlas DSS s tým, že sa bezpodmienečne doplnia garancie pre sporiteľov v druhom pilieri dôchodkového sporenia," vyhlásil Počiatek. Odkladanie časti dôchodkových odvodov na súkromné účty bez garancie výnosu nemôže byť povinné, dodal.

Dôchodkové správcovské spoločnosti vyhlásenie ministra financií zatiaľ nekomentovali, vyjadriť sa chcú v stredu. Národná banka Slovenska (NBS), ktorá dozerá na činnosť DSS, v minulosti pravidlá ich podnikania nespochybnila. Peniaze sporiteľov sú podľa centrálnej banky bezpečné a pod dostatočnou kontrolou.

Vláda údajne rokuje s DSS aj o možnosti zmeniť dočasne pomer odvodov na dôchodok v prospech štátom kontrolovanej Sociálnej poisťovne. Zatiaľ čo v súčasnosti si poisťovňa i súkromné DSS rozdeľujú od sporiteľov po deviatich percentách z ich vymeriavacieho základu, po novom by sa pomer zmenil na 12:6 v prospech poisťovne.

Podľa vládneho návrhu novely zákona o sociálnom poistení, o ktorom začne parlament rokovať možno už tento týždeň, by vyše 1,5 milióna Slovákov mohlo na budúci rok vystúpiť z druhého dôchodkového piliera, teda prestať si sporiť na súkromných účtoch v DSS. Ľudia by zároveň mali dostať možnosť dobrovoľne sa rozhodnúť, či chcú časť peňazí na dôchodok odvádzať aj do súkromných spoločností alebo celú sumu len do Sociálnej poisťovni. V súčasnosti je vstup do druhého dôchodkového piliera povinný pre ľudí, ktorí prvý raz začali pracovať alebo podnikať.

Počiatek dnes tiež poprel, že by súčasné nastavenie penzijného systému ohrozovalo plánované prijatie eura v roku 2009. Podľa pondelňajšieho vyjadrenia premiéra totiž rozdelenie odvodov vytvorilo schodok v Sociálnej poisťovni, ktorej hospodárenie sa započítava do verejných financií. Jedným z kritérií na vstup do eurozóny je aj výška verejného schodku, ktorý nesmie prekročiť tri percentá hrubého domáceho produktu. Vláda na budúci rok počíta s deficitom verejných financií 2,3 percenta HDP.

Povinné sporenie na dôchodok zaviedla bývalá vláda Mikuláša Dzurindu. Súčasný kabinet sa snaží oslabiť postavenie DSS a zlepšiť hospodárenie Sociálnej poisťovne, ktorá zhromažďuje časť odvodov na dôchodok a okrem iného vypláca dôchodky a iné sociálne dávky.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu