BRATISLAVA - Slovenskí spotrebitelia sa v blízkej budúcnosti dozvedia viac informácií o zložení potravín, ktoré nakupujú.
Trinásť prevažne svetových výrobcov, ktorých tovar možno dostať aj v slovenských obchodov, sa zaviazalo, že postupne do konca roka 2009 bude na svojich obaloch uvádzať pre ľudí zrozumiteľnejšie údaje o ich energetickej hodnote. Okrem toho od júla vstúpia do platnosti aj nové európske pravidlá, ktoré majú zabrániť klamlivej reklame o potravinách.
Na obaloch potravín sa budú nachádzať prehľadné informácie o ich výživnej hodnote, povedala dnes novinárom riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska Jarmila Halgašová. Na obale bude teda vyznačené, koľko kalórií jedna porcia obsahuje a koľko to je percent odporúčaného denného energetického príjmu. Chýbať nebude ani údaj o podiele cukrov, tukov či nasýtených mastných kyselín.
Na základe týchto informácií sa ľudia budú môcť podľa Halgašovej lepšie orientovať pri kúpe potravín a určiť si zloženie svojej stravy. Prvé výrobky sa na slovenskom trhu objavili toto leto, dodala. Zástupcovia Potravinárskej komory nevedeli spresniť, aké množstvo potravín v slovenských obchodov bude takýmto spôsobom označených. V priebehu troch rokoch by to mala byť podstatná časť výrobkov na trhu, povedal Zdeněk Vilímek z predstavenstva komory.
"Na základe štatistického prieskumu viac ako 50 percent Európanov nerozumie, málo rozumie, respektíve sa nezaujíma o nutričné označovanie potravín," odôvodnila Halgašová dobrovoľnú iniciatívu, ktorú uviedla na trh Konfederácia potravinárskeho a nápojového priemyslu krajín EÚ.
Okrem toho od polovice roka bude v EÚ platiť nové nariadenie pre označovanie výrobkov nápismi ako napríklad nízkotučné, light či zdraviu prospešné. Únia tým chce zabrániť zavádzaniu spotrebiteľov nepravdivou reklamou, ako i lepšie čeliť epidémii obezity. "Je to zjednotenie podmienok uvádzanie týchto údajov v rámci celej EÚ," vysvetlila Halgošová. Nariadenia však poskytuje pre výrobcov prechodné ustanovenia, v praxi sa prejaví teda postupne.
Na obaloch potravín sa budú nachádzať prehľadné informácie o ich výživnej hodnote, povedala dnes novinárom riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska Jarmila Halgašová. Na obale bude teda vyznačené, koľko kalórií jedna porcia obsahuje a koľko to je percent odporúčaného denného energetického príjmu. Chýbať nebude ani údaj o podiele cukrov, tukov či nasýtených mastných kyselín.
Na základe týchto informácií sa ľudia budú môcť podľa Halgašovej lepšie orientovať pri kúpe potravín a určiť si zloženie svojej stravy. Prvé výrobky sa na slovenskom trhu objavili toto leto, dodala. Zástupcovia Potravinárskej komory nevedeli spresniť, aké množstvo potravín v slovenských obchodov bude takýmto spôsobom označených. V priebehu troch rokoch by to mala byť podstatná časť výrobkov na trhu, povedal Zdeněk Vilímek z predstavenstva komory.
"Na základe štatistického prieskumu viac ako 50 percent Európanov nerozumie, málo rozumie, respektíve sa nezaujíma o nutričné označovanie potravín," odôvodnila Halgašová dobrovoľnú iniciatívu, ktorú uviedla na trh Konfederácia potravinárskeho a nápojového priemyslu krajín EÚ.
Okrem toho od polovice roka bude v EÚ platiť nové nariadenie pre označovanie výrobkov nápismi ako napríklad nízkotučné, light či zdraviu prospešné. Únia tým chce zabrániť zavádzaniu spotrebiteľov nepravdivou reklamou, ako i lepšie čeliť epidémii obezity. "Je to zjednotenie podmienok uvádzanie týchto údajov v rámci celej EÚ," vysvetlila Halgošová. Nariadenia však poskytuje pre výrobcov prechodné ustanovenia, v praxi sa prejaví teda postupne.